Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Dinkić: Uskoro plan reformi za poboljšanje investicione klime
20.09.2012.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je da će vlada za mesec dana izaći sa srednjoročnim planom reformi, koji će podrazumevati poboljšanje investicione klime, uvođenje veće fleksibilnosti na tržištu rada, podsticanje izvoza i reformu javnog sektora.

Ministar je na Menadžment forumu jugoistočne Evrope rekao da posle ukidanja parafiskalnih nameta, sledi reforma građevinskih dozvola, urbanizma i katastra, jer je Srbija u tim oblastima među najgorima na svetu, a sa budžetom za 2013. biće predložen i Zakon o redovnosti plaćanja.

Dinkić je ocenio da je industrijska politika Srbije, koja je uspostavljena u prethodnom periodu, adekvatna, ali da mora da se pojača i da naša zemlja može da poveća izvoz u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, kao i u nekim drugim privrednim granama.

Ministar je istakao da je za izlazak Srbije iz krize potrebna kombinacija mera štednje radi sprečavanja krize javnog duga i jačanja investicione potrošnje.
On je naglasio da štednja neće zemlju izvući iz recesije, ali i da bi preterana lična potrošnja brzo dovela Srbiju do krize javnog duga.

„Kako ne bi došlo do krize javnog duga neophodno je da se sadašnji budžetski deficit, koji je na neodrživom nivou, u 2013. svede na 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda i nastavi da opada u narednim godinama, tako da u 2015. dostigne prihvatljivih 1odsto vrednosti bruto domaćeg proizvoda”, rekao je Dinkić.

Ministar je naveo da je stanje u ekonomiji koje je zatekla nova vlada najgore moguće, jer Srbija ima dvostruki deficit, budžetski i spoljnotrgovinski, visoku inflaciju, kao i pad privredne aktivnosti u ovoj godini između 0,5 i jedan odsto.

On je najavio da će se vlada okrenuti različitim izvorima finansiranja javnog duga i da će se prodaja hartija od vrednosti na domaćem tržištu svesti na najmanju moguću meru, jer je to najskuplje zaduživanje.

Ministar je rekao da će vlada budžetski deficit, osim novim zaduživanjem, morati da pokriva i prodajom dela državne imovine.

Takođe, zakonom će se ograničiti period restrukturiranja preduzeća do 30. septembra 2014. godine, a vlada će pokušati da nađe strateške paratnere za neke od tih firmi.

Ministar je istakao da Vlada Srbije do kraja godine planira da sa kineskom Eksim bankom ugovori kredit od 850 miliona evra za izgradnju dva autopouta Beograd-Ljig i Pojate-Preljina i da će Vlada na današnjoj sednici doneti odluku da se krene u pregovore sa Kinezima.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd