Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Dogovoren povraćaj PDV-a na opremu za bebe
17.09.2012.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić sastao se danas sa predstavnicima udruženja „Roditelj“, „Servis Halo beba“, Mrežom organizacija za decu Srbije i Fondom B92 sa kojima se dogovorio da se omogući povraćaj PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe.

Na sastanku je dogovoreno da će Ministarstvo finansija i privrede podneti odgovarajuće amandmane na izmene Zakona o PDV-u, kako bi se omogućio povraćaj PDV-a za nabavku hrane i opreme za bebe (i to mleko za odojčad, kašice, pelene, krevetac, kolica, stolica za hranjenje, stolica za auto) u iznosu do 70.000 dinara povraćaja u periodu od rođenja do druge godine uzrasta deteta.

Roditelj ili staratelj će ostvarivati pravo na povraćaj PDV-a ukoliko ukupni prihodi domaćinstva ne prelaze neto iznos od 80.000 dinara mesečno, kao i ukoliko vrednost imovine domaćinstva ne prelazi 200.000 evra. Navedeno pravo moći će da se ostvari od 1. januara 2013 godine.

Roditeljima ili starateljima koji podnose zahteve biće maksimalno pojednostavljena procedura podnošenja zahteva i povraćaja sredstava.

Ministarstvo finansija i privrede će zajedno sa predstavnicima ovih udruženja inicirati formiranje radne grupe na nivou Vlade Srbije koja bi se bavila i drugim merama kojim bi se poboljšali uslovi roditeljstva u Srbiji.

Udruženja „Roditelj“, „Servis Halo beba“, Mreža organizacija za decu Srbije i Fond B92 su inicijatori peticije koju je potpisalo preko 180.000 građana u Srbiji.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd