Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Senić: Dobra saradnja sa Fiskalnim savetom
13.09.2012.

Ministarstvo finasija Srbije ima dobru saradnju sa Fiskalnim savetom i uglavnom se slaže sa ocenama tog tela, izjavio je danas državni sekretar u tom ministarstvu Vlajko Senić.

On je rekao da je Ministarstvu finansija drago što je Fiskalni savet pohvalio stukturne mere koje su preduzete na strani poreskih prihoda i što je podržao meru ukidanja sopstvenih prihoda direktnim budžetskim korisnicima i jasnog i transparentog upravljanja javnim finansijama, kao i odluku da se plate i penzije povećaju za dva odsto.Povodom kritika Fiskalnog saveta da se rebalansom budzeta za 2012. povećava deficit, Senić je istakao da je "u ovom trenutku učinjen maksimum za budžet" i da će se pravi efekti mera videti u budžetu za 2013.

Senić je rekao da ni u Ministarstvu finasija nisu najsrećniji nekim odlukama na rashodnoj strani rebalansa budžeta za ovu godinu i istakao da je na prihodnoj povećanje PDV bila nužna mera zbog stanja u javnim finansijama i ogromnih obaveza koje su zatečene.

"Ovo nije naš budžet, ušli smo u to u poslednjem kvartalu, pravi efekti naših mera će se videti u budžetu za 2013. godinu gde planirmao da deficit ne bude veći od četiri odsto BDP. Verujem da će Fisklani savet podržati taj budžet", rekao je državni sekretar u srpskom ministarstvu finansija.

Senić je istakao da je u rebalansu moralo da se ide na izmirenje svih obaveza u poslednjem kvaralu, koje prethodna vlada nije izmirila dok je bila na vlasti.

"U oblasti rashoda imalo smo dve mere - poljoprivreda i socijalna podrška. Bilo je neophodno zbog suše pomoći poljoprivredi, izmiriti obaveze prema Fijatu, a mera socijlane politke bila je 13. penzija", rekao je on.

Senić je istakao da kometar Liberalno-demokratske partije da je zakon o fiskalnoj decentralizaciji povećao deficit budžeta nisu tačne, jer je 40 milijardi dinara sa centralnog preneto na lokalni nivo, tako da nema odlivanja sredstava."Ako LDP nisu jasni efekti ukidanja parafiskalnih nameta, onda neka se obrate privredi i malim i srednjim preduzećima da čuju kakva je njihova podrška. To su političke optužbe koje nemaju nikakvu uporište u relanim brojevima", rekao je državni sekretar Ministarstva finansija Vlajko Senić.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd