Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Dinkić: Da deca u Republici Srpskoj imaju školske računare kao njihovi vršnjaci u Srbiji
12.09.2012.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić prisustvovao je danas na manifestaciji „Fabrika znanja“ u Zvorniku koju je svečano otvorio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ministar Dinkić je rekao da je Vlada Republike Srbije dala robni kredit od 4,5 miliona evra da bi deca u Republici Srpskoj dobila računare u školama.„Svesni smo činjenice da tih 10 hiljada kompjutera koji su nabavljeni nije dovoljno i želimo da svaka škola u Republici Srpskoj u narednom periodu dobije pomoć“, kazao je Dinkić i dodao da će Srbija u budžetu za narednu godinu planirati sredstva za dodatnih 10 hiljada kompjutera kako bi deca iz Republike Srpske imala računare kao njihovi vršnjaci u Srbiji.

„Svaka škola treba da ima računare, jer ono što imaju deca u Berlinu i Parizu treba da imaju i deca u Zvorniku, Banjaluci, kao što imaju i deca u Zrenjaninu i zato ćemo pomoći Republici Srpskoj“, izjavio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i dodao da je Srbija spremna da pomogne i na drugim projektima.

„Imamo ugovor i o podšci Železnicama Republike Srpske koji podrazumeva isporuku 200 vagona sledeće godine, o čemu ćemo naravno dodatno razgovarati u narednom periodu“, naveo je ministar Dinkić.

On je najavio da će se vlade Srbije i Republike Srpske sastati u narednom periodu u cilju definisanja novih projekata i izrazio uverenje da će ta saradnja biti na obostranu korist.

„Fabrika znanja“, koju organizuje kompanija ComTrade pod pokroviteljstvom Republike Srpske, predstavlja edukativnu IT manifestaciju koja ima za cilj prenošenje stručnog znanja i ubrzan razvoj na polju visoke tehnologije, a uživa podršku najvećih svetskih proizvođača IT opreme i softvera.

Manifestaciju, koja će trajati dva dana, posetiće više od 2500 đaka osnovnih i srednjih škola, kao i studenata sa teritorije Republike Srpske, koji će imati priliku da pod nadzorom iskusnih profesionalaca pohađaju predavanja i radionice na kojima mogu naučiti neke od osnovnih principa informatičke industrije.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd