Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Senić: Srbija ima najveći deficit, korisnici ipak namireni
30.08.2012.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić izjavio je danas da Srbija ima istorijski najviši nivo budžetskog deficita i da se ne mogu očekivati dramatične promene na bolje, ali da će svi budžetski korisnici biti namireni u periodu do kraja ove godine.

"Prioritet za naše Ministarstvo je da izvršimo obaveze koje imamo prema građanima i da sa jakim antikriznim merama, čija će primena početi čim budu usvojene u parlamentu, a nastaviti se tokom narednih godina, vratimo budžetski deficit na prihvatljivi i održiv nivo", rekao je Senić u intervjuu Tanjugu.

"Deficit se već približio stopi od sedam odsto bruto domaćeg proizvoda", ukazao je on i dodao da je popravljanje stanja u javnim finansijama neophodno, između ostalog, da bi smo mogli da razmišljamo o priključenju u EU.

"Deficit budžeta u 2012. je ogroman i iznad je dve milijarde evra i nastavlja da raste, a biće daleko iznad onoga što je prethodno Ministarstvo finansija planiralo, kazao je Senić.

Vlada Srbije i Ministarstvo finansija i privrede nalaze se pred ogromnim izazovom - kako da se ova godina završi u finansijskom smislu - kazao je on i najavio da će Vlada Srbije već 10. septembra izaći pred javnost sa spiskom antikriznih mera i poteza da bi se zaustavilo propadanje u javnim finansijama.

"Ono što mi ne možemo da promenimo, to je kriza koja postoji u celom svetu u EU kao našem najvaznijem partneru i to je svakako jedan deo razloga, zbog čega kao i druge zemlje u svetu i u regionu, imamo problema sa budžetom", naglasio je Senić.

Državni sekretar je, međutim, rekao je da Vlada Srbije može brzo promeniti veliki broj važnih zakona koji će biti u skupštinskoj proceduri tokom septembra, a primenjivaće se već od početka oktobra.

U tom setu zakona predviđeno je, prema rečima Senića, poresko rasterećenje građana i privrede, pojednostavljenje javnih finansija u Srbiji, uz davanje veće podrške nego do sada, pre svega preduzetnicima, malim i srednjim preduzecima.

"Mi ćemo učiniti sve što je u našoj mogućnosti, da se relaksira poslovanje, da se pojednostavi i pojeftini biznis, a verujemo da ćemo kao rezultat toga imati bolju situaciju u budžetu tokom iduće godine", zaključio je Senić, koji je državni sekretar u Ministarstrvu finansija i privrede zadužen za odnose sa međunarodnim finansijskim institucijama.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd