Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Prvi deo programa antikriznih mera
30.08.2012.

„Naš cilj je da u programu budžeta za 2013. godinu, budžetski deficit kompletne države koji uključuje republiku, pokrajinu Vojvodine, lokalne samouprave, ne bude veći od 4 odsto BDP. To je drastično smanjivanje postojećeg budžetskog deficita čitavim nizom mera na rashodnoj strani, kao i merama na prihodnoj strani“, izjavio je danas ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

„Kompletan program fiskalne konsolidacije planiramo da saopštimo javnosti oko 10. septembra. Danas smo napravili generalni plan. Ja moram da kažem da je Ministarstvo finansija završilo svoj deo posla, a upućujemo naš deo resornim ministarstvima i premijer je dao rok od nedelju dana da svi pogledaju te predloge“, kazao je Dinkić i napomenuo da će se održati konsultacije i sa Socijalno-ekonomskim savetom, uglednim ekonomistima, privrednicima.

„Vlada Srbije usvojila je danas uredbu koja će omogućiti da banke privredi odobre ukupno milijardu evra subvencionisanih kredita u narednih godinu dana”, izjavio je ministar finansija i dodao da je danas prihvaćen i predlog Ministarstva poljoprivrede da agrarni budžet bude povećan za 10 milijardi dinara u rebalansu za ovu godinu, kako bi bilo omogućeno kompletno finasiranje svih mera za otklanjanje posledica od suše, kao i isplata redovnih subvencija, što je samo prvi deo paketa antikriznih mera za privredu.Dinkić je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Srbije kazao da je planirano da se privedi do kraja ove godine plasira 300 miliona evra subvencionisanih kredita preko poslovnih banaka.

"To je prvi deo antikriznih mera za pomoć privredi", kazao je Dinkić i precizirao da će se iz budžeta izdvajati novac za razliku između tržišne i subvencionisane kamate.Srpski ministar finansija i privrede je kazao da će kamata za kredite u evrima biti 3,5 odsto godišnje, a za dinarske na nivou referentne kamatne stope Narodne banke Srbije, što je za oko pet procentnih poena niže od tržišne cene.

Prema rečima Dinkića, krediti će se odobravati uz poček od pet meseci i 13 meseci otplate, a preduzeća će moći da ih koriste za likvidnost ili refinansiranje postojećih kredita.

Zanatlije i mala preduzeća moći će da dobiju kredite do 30 miliona dinara, srednja preduzeća do 200 miliona dinara, velika do 400 miliona, a pretežni izvoznici do 600 miliona dinara, kazao je Dinkić i dodao da će selekciju klijenata koji će dobiti subvencionisane kredite za privredu obaviti banke koje zaključe ugovor sa Vladom Srbije.Tender za Železaru biće poništen

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da će tender za prodaju železare Smederevo biti poništen.

"Nijedna od kompanija koje su se javile na tender nije ozbiljna i sada nam se javljaju mnogo ozbiljniji strateški partneri", rekao je Dinkić na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Srbije. On je naglasio da se trenutno ozbiljno razgovara sa potencijalnim strateškim partnerima za smederevsku železaru, ali nije precizirao o kojim kompanijama je reč.

"Ako se ovako nastavi, očekujem da ćemo naći partnera za železaru do kraja ove godine", kazao je Dinkić i istakao da je železara u Smederevu veoma bitna za srpsku privredu.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd