Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Dinkić: Krediti za privredu sa subvencionisanim kamatnim stopama kreću od 1. septembra
23.08.2012.

„Program subvencionisanih kredita za privredu kreće od 1. septembra, a banke će u narednom periodu preduzećima kroz ovaj program odobriti oko milijardu evra kredita“, rekao je danas ministar finansija Mlađan Dinkić.

„Do kraja ove godine banke bi mogle da odobre 300 miliona evra kredita, a ostatak u narednoj godini. Subvencionisaćemo kamate na kredite koje banke budu odobravale privredi, bilo da je reč o novim kreditima ili refinansiranju postojećih kredita koje privrednici imaju, tako da za krajnjeg korisnika kamatna stopa na godišnjem nivou ne bude veća od 3,5 odsto godišnje ukoliko je reč o kreditima sa deviznom klauzulom. Ukoliko se radi o dinarskim kreditima kamatna stopa će biti u visini referentne stope Narodne banke Srbije“, rekao je Dinkić nakon sastanka sa najvećim srpskim izvoznicima.Ministar finansija je rekao da će se krediti otplaćivati na rok od 18 meseci, u okviru kog će privrednici moći da iskoriste i grejs period od 5 meseci. On je dodao da će uslov za dobijanje tih zajmova biti da preduzeća moraju da zadrže sve zaposlene.

„Ovo je jedan u nizu sastanaka sa srpskim privrednicima sa željom da dođemo do zajedničkih mera koje bi pokrenule privredu i izvukle Srbiju iz ovako teške situacije u kojoj se nalazi“, ocenio je Dinkić i objasnio da je Srbija u prvoj polovini godine imala rast deficita za čak 14 odsto, da je izvoz rastao u odnosu na prvu polovinu prošle godine za svega 0,6 odsto, a uvoz porastao za oko 4 odsto.

„Želimo da te trendove preokrenemo, da pojačamo izvoz, i zato smo danas razgovarali sa velikim izvoznicima o tome koje mere da sprovedemo. Mi smo već pripremili predloge zakona o ukidanju parafiskalnih nameta koje sada privreda plaća, a zatim ćemo da vidimo da li postoje još neki koje treba ukinuti“, kazao je Dinkić.

Generalni direktor Valjaonice aluminijuma Impol Seval iz Sevojna Ninko Tešić rekao je da su subvencionisani krediti odlična stvar i da će preduzeća uz tu pomoć moći da približe cene proizvoda konkurenciji.

Predsednik Izvršnog odbora Hipo Alpe Adria banke Vladimir Čupić izjavio je da očekuje dobar rezultat ovih mera, koji će biti velika pomoć i bankama jer će na taj način plasirati više sredstava.

Generalni sekretar „Plodova Srbije“ Evica Mihaljević ocenila je da su subvencionisani krediti jako dobri i da će to u prvi mah biti velika pomoć privrednicima.

"Država je prinuđena da obrati pažnju na nas i naročito posle ovih suša jer ćemo ostati bez ičega", kazala je ona.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd