Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Dinkić: Pokrenuli smo Gošu, ali moramo da pokrenemo čitavu Srbiju
17.08.2012.

„Obezbedićemo posao za svih 450 radnika Goše. Doneli smo odluku da pomognemo da se prekine štrajk i da krene proizvodnja, da radnici imaju siguran posao i redovne plate. Smederevska Palanka je zamrla od kada Goša ne radi i nadam se da će ovo pokrenuti čitavu opštinu“, izjavio je danas ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Ministar Dinkić je rekao da je današnji sastanak sa rukovodstvom i sindikatima fabrike Goša šinska vozila bio uspešan i da je postignut jedinstven dogovor o pokretanju proizvodnje u ovoj fabrici.

„Goša je jedna od najboljih fabrika vagona, ne samo u Srbiji, već i u čitavom regionu. Svesni smo činjenice da je i dalje situacija teška, tako da moramo ozbiljno da nastavimo da radimo i rešavamo probleme. Moja ideja je da sada pokrenemo Gošu, ali svestan sam da moramo da pokrenemo čitavu Srbiju“, naglasio je ministar Dinkić i dodao da Vladu Srbije u narednom periodu čeka težak posao, ali i da je uveren u uspeh.

„Nadam se da ću naredni put kada budem dolazio u Gošu zateći pune hale koje rade, sa mašinama koje rade i da će ovo danas što vidimo - prazne hale, biti samo jedna ružna epizoda“, kazao je Dinkić.Vlada Srbije je juče na predlog Ministarstva finansija i privrede usvojila Program o uslovima i načinu podsticaja proizvodnje i remonta šinskih vozila, koji će omogućiti stabilizovanje proizvodnje u ovoj industriji.

„Goša će raditi vagone za srpske železnice, a imamo nameru da, do kraja ove godine aktiviramo i jedan ugovor sa železnicama Republike Srpske, na bazi međudržavnog sporazuma, kako bismo sledeće godine imali isporuke vagona u Republiku Srpsku“, objasnio je Dinkić.

On je kazao da se menadžment Goše obavezao da nastavi sa realizacijom poslova koje ima na drugim tržištima kao što su Hrvatska, neke zemlje EU, kako bi Goša trajno izašla iz krize u koju je trenutno upala.

„Danas je dogovoreno i da se izmire sve obaveze prema radnicima Goše iz prethodnog perioda dok su radili, a prvu uplatu radnici mogu da očekuju već u ponedeljak. Do kraja oktobra sve ono što se odnosi na period, od marta do danaašnjeg dana, biće izmireno. Kada krenu da rade, radnici će imati redovne plate što uključuje i regrese, troškove prevoza i sve ono što treba da pripadne radnicima“, zaključio je Dinkić.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je rekao da je Goša trenutno bila u najgoroj situaciji i dodao da će ovu podršku dobiti i Želvoz, fabrika vagona u Kraljevu i mašinska industrija u Nišu Minivagonka, odnosno sve fabrike koje trenutno imaju probema sa poslovanjem, a sve u cilju da se obezbedi posao za više hiljada ljudi koji rade u vagonogradnji u Srbiji.

U preduzeće Goša šinska vozila je nakon uspešne privatizacije 2007. godine, u modernizaciju proizvodnih linija, uloženo više od 6 miliona evra nakon čega je otpočeta proizvodnja teretnih vagona tipa „Eanos“ sa evropskim standardom kvaliteta, a u veoma kratkom periodu kupcima su isporučene stotine vagona.

Fabrika šinskih vozila Goša, nekada je bila jedna od najvećih izvoznika u Srbiji, ali je zbog ekonomske krize i nedostatka poslova „pala na kolena“.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd