Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Kad je Dinkić bio guverner Agrobanka nije imala gubitke
15.08.2012.

Ministarstvo finansija i privrede najoštrije osuđuje zlonamerno i tendenciozno pitanje koje je postavio bivši guverner NBS Dejan Šoškić, zašto Mlađan Dinkić pre deset godina nije oduzeo dozvolu za rad Agrobanci. Umesto takvih smešnih optužbi, Šoškić bi, pre svega, trebalo istražnim organima da objasni šta je, za vreme svog mandata, činio ili nije činio povodom enormnih gubitaka Agrobanke.

U vreme kada je Dinkić bio guverner NBS, od 2000. do 2003. godine, Agrobanka je imala pozitivan kapital i poslovala je u skladu sa propisima. Kao što je poznato, u vreme Dinikićevog mandata redovno je kontrolisan rad svih banaka kao i Agrobanke. Kao rezultat tih kontrola loše banke su zatvorene sa minimumom troškova za poreske obveznike. U to doba, vraćeno je poverenje u bankarski sistem, a štednja građana i devizne rezerve su eksponencijalno rasle. Iz tih razloga, Svetska Banka je reformu srpskog bankarskog sistema ocenila kao najbolju u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Upravo zbog reformi Dinkićevog tima, srpski bankarski sistem zapravo nije osetio prvi udar svetske finansijske krize, jer je stepen kapitalne adekvatnosti banaka bio mnogostruko viši nego u zemljama EU.

Dosadašnja istraga jasno je pokazala da su gubici Agrobanke od 300 miliona evra nastali u poslednjih nekoliko godina, dakle, daleko posle isteka Dinkićevog mandata kao guvernera. Apsurdno je da dubioza Agrobanke nije nastala kao posledica svetske finansijske krize, već zbog kardinalnih propusta menadžmenta, predstavnika Upravnog odbora banke i, najblaže rečeno, nesavesne i površne kontrole od strane NBS.

Umesto što je zatvarao oči i zataškavao istinu o katastrofalnom stanju u Agrobanci, tako što nakon otkrivanja dubioze u decembru prošle godine nije čak ni smenio viceguvernera nadležnog za kontrolu banaka, bivši guverner NBS sa apsurdnim i neozbiljnim napadima pokušava da prebaci odgovornost na druge.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd