Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Podrška najugroženijim penzionerima obezbeđena ukidanjem neracionalnih troškova u državnoj administraciji
11.08.2012.

Ministarstvo finansija i privrede, u saradnji sa Ministarstvom za rad i socijalnu zaštitu, planira da do kraja ove godine isplati prve dve rate za socijalnu podršku najugroženijim penzionerima, čije su penzije manje od 15.000 dinara mesečno. Za ove namene u 2012. godini u republičkom budžetu su obezbeđena sredstva u iznosu od 3,8 milijardi dinara, a dobiće ih oko 505.000 penzionera (uključujući i poljoprivredne penzionere).

Podsećamo da se nova vlada obavezala da svim najugroženijim penzionerima, sa mesečnim primanjima ispod 15,000 dinara, obezbedi 13-tu penziju u iznosu od 15.000 dinara godišnje, koja će se isplaćivati u četiri jednake rate. Prvu ratu socijalne podrške najugroženiji penzioneri mogu da očekuju već između 17. i 19. septembra, dok će druga rata biti isplaćena u drugoj polovini decembra. Isplata preostale dve rate planira se u martu i junu naredne godine.

Sredstva za ove namene planirana su programom fiskalne konsolidacije i biće obezbeđena na osnovu ušteda koje će se ostvariti ukidanjem nepotrebnih državnih agencija, fondova i drugih birokratskih institucija, kao i značajnim smanjivanjem astronomskih plata direktorima, menadžmentu i drugim činovnicima u državnim agencijama koje će nastaviti da rade. Na taj način, deo novca koji se uštedi po osnovu smanjivanja birokratije i ukidanja nepotrebnih troškova državne administracije biće preusmeren za pomoć najugroženijim penzionerima.

Istovremeno, želimo da demantujemo netačne navode koji su izneti u današnjem tekstu u dnevnom listu Blic, gde se potpuno proizvoljno i netačno navodi da će do kraja ove godine za socijalnu podršku najugroženijim penzionerima navodno biti potrebno čak 8,5 milijardi dinara, umesto zaista potrebnih 3,8 milijardi dinara.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd