Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Dinkić: Ukidanje fiskalnih kasa za zanatlije i nepotrebnih parafiskalnih nameta
02.08.2012.

Ministar finasija i privrede Mlađan Dinkić najavio da će u avgustu biti ukinute fiskalne kase za zanatlije, a od 1. oktobra biće ukinuti i nepotrebni parafiskalni nameti.
Dinkić je najavio i da će predložiti izmene zakona da se PDV plaća tek kad se roba naplati, a ne kada se fakturiše i koje će se primenjivati na sva mala i srednja preduzeća uključujući i zanatlije koje su u sistemu PDV-a.

„Te izmene će stupiti na snagu od 1. januara naredne godine, jer je Poreskoj upravi neophodno vreme da se tehnički pripremi taj sistem. Izmene zakona da se obavezan cenzus za ulazak u sistem PDV-a za mala i srednja preduzeća poveća sa sadašnjih 4 miliona na 10 miliona dinara prometa stupiće odmah na snagu“, objasnio je Dinkić.
Dinkić je u razgovoru sa zanatlijama kazao da će sigurno biti ukinute "firmarina" i komunalna naknada za isticanje reklama za zanatlije i mala i srednja preduzeća, a biće ukinute neke od taksi na republičkom nivou, kao što je naknada za šume.

On je kazao da je formirao grupu sa zadatkom da od 256 parafiskalnih nameta proveri koje su nepotrebni da bi ih ukinuli i rasteretili privredu, a rok za analizu je 60 dana od formiranja vlade.

Dinkić je kao mere koje će Ministarstvo finasija preduzeti da pomogne preduzetnicima i privredi najavio i uvođenje subvencionisanih kredita za likvidnost, sa kamatom od jedan do dva odsto godišnje, uz garancije Fonda za razvoj.

Ti krediti za preduzetnike biće uvedeni do kraja avgusta, a od sledeće godine zanatlije i mala i srednja preduzeća moći će da konkurišu za bespovratnu podršku za investicije, najavio je Dinkić.

Dinkić je kazao da će država uz zavisnosti od vrednosti investicije bespovratno davati od 30 do 50 odsto novca preduzetnicma za taj posao. Ta mera će se primenjivati od 1. januara 2013. godine, rekao je on i dodao da ne može u ovoj godini zbog deficita budžeta.

On je najavio i da će tokom jeseni biti ukinuto plaćanje muzičkog dinara za zanatlije, kroz izmene Zakona o autorskim pravima.

Dinkić je rekao da će biti formiran i poseban Sektor za preduzetništvo u okviru Minstarstva finasija i biti donet Zakon o zanatstvu, uz prethodno obnavljanje javne rasprave.

Kako je rekao, biće ukinut zakon o deviznom poslovanju, kako bi se olaksao izvoz usluga iz Srbije. Dinkić je najavio da će biti ukinut propis po kojem se zatavraju radnje ako ne izdaju fiskalni račun i da će umesto te mere biti uvedene novčane kazne koje neće biti male.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd