Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
До краја године Нацрт Закона о изменама и допунама Закона о финансијском лизингу
13.12.2010.

Министарство финансија ће до краја година доставити Влади Републике Србије Нацрт Закона о изменама и допунама Закона о финансијском лизингу. Нацрт закона би требало да се у првом кварталу 211.године нађе пред посланицима Скупштине Србије.

Једна од главних измена јесте увођење лизинга за непокретности, при чему давалац лизинга дату непокретност не може оптеретити хипотеком. Друга новина, према речима државног секретара Слободана Илића, јесте омогућавање флексибилнијег уговарања финансијског лизинга, тако што се брише одредба која прописује минимални рок на који уговор може бити закључен. Такође, биће омогућено и право откупа предмета лизинга пре истека рока из закљученог уговора. Илић је рекао да су циљеви измена и допуна закона већа правна сигурност, отклањање проблема у пословању финансијског лизинга, пружање адекватније заштите, развој тржишта и спречавање прања новца и финансирања тероризма.

Ради веће сигурности и јачања сектора финансијског лизинга, мења се минимални износ новчаног дела оснивачког капитала, а његова висина кретаће се у распону од 500.000 евра, за лизинг покретности, до најмање 5 милиона евра, за финансијски лизинг непокретности.

Илић је, на конференцији за новинаре, рекао и да ће бити уведена обавеза лизинг компанија да предузимају мере и активности за откривање и спречавање прања новца и финансирања тероризма.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд