Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Закон о тржишту капитала до краја године
15.11.2010.

Нови Закон о тржишту капитала и измене и допуне Закона о инвестиционим фондовима, Влада Србије требало би да усвоји до краја године, најавио је државни секретар Министарства финансија Слободан Илић на јавној расправи на којој су представљени Нацрти тих Закона.

"Циљ Закона о тржишту капитала је обезбеђивање праведног, ефикасног и транспарентног тржишта капитала, смањење системског ризика и даље усклађивање са ЕУ директивом из те области", рекао Илић.

Илић је рекао да је највећа промена коју Закон доноси другачије структурисано тржиште капитала, биће напуштен појам организованог тржишта, а уведен појам такозване мултилатералне трговачке платформе (МТП) која ће имати ниже захтеве у односу на главно тржиште.

Биће омогућено и да се купопродаја акција обави преко отвореног тржишта капитала, али и непосредна купопродаја хартија од вредности између заинтересованих страна, уз обавезу да то буде евидентирано у Централном регистру.

"На тај начин се омогућава заштита инвеститора и благовремена интервенција у случају неадекватних и незаконитих радњи", казао је Илић.

Државни секретар Министарства финансија је додао и да ће бити пооштрене обавезе извештавања о пословању издавача акција на тржишту, што значи да се "скраћују периоди извештавања са годину дана на квартал, како би сви заинтересовани инвеститори имали благовремене информације о томе да ли да улажу или не".

Законом је предвиђено и увођење фонда за заштиту инвеститора чија су средства или финансијски инструменти изложени ризику у случају стечаја или других немогућности испуњавања обавеза према клијентима инвестиционог друштва, кредитне институције или друштва за управљање.

Брокерско-дилерска друштва моћи ће да воде новчане рачуне клијената, али ће клијенти моћи да одлучују да ли ће им рачун водити банка или инвестиционо друштво.

Уводи се и надзор над инвестиционим друштвима на основу разлика и обима њиховог пословања, изјавио је Слободан Илић.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд