Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Веће гаранције за штедише
11.11.2010.

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници, на предлог Министарства финансија, измене и допуне сета закона из области финансијског система, којима се обезбеђује додатна стабилност банкарског сектора као и већа заштита штедиша.

Новим законским одредбама, држава обезбеђује исплату свих штедних улога до 50.000 евра у року од три дана, без обзира на то да ли нека банка оде у стечај или ликвидацију. Држава тако постаје гарант свих штедних улога до 50.000 евра, по сваком депоненту у свакој банци појединачно.

Изменама сета закона уведена је и могућност повећане заштите депозита давањем тзв. бланкетне гаранције државе, којом се може привремено повећавати износ осигураних депозитали и/или укључити неосигуране категорије.

Приликом одлучивања о томе како ће се поступати са евентуално проблематичним банкама у будућности, уведен је принцип најмањег трошка, што значи да ће бити примењено решење које изазива најмањи терет пореским обвезницима.

Народној Скупштини Републике Србије достављене су на усвајање по хитном поступку измене и допуне Закона о банкама, Закона о Агенцији за осигурање депозита, Закона о осигурању депозита и Закона о стечају и ликвидацији банака и друштава за осигурање.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд