Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Potpisan ugovor sa EIB o kreditu za obilaznicu oko Beograda
27.09.2010.

U Vladi Srbije danas je potpisan ugovor o kreditu Evropske investicione banke od 40 miliona evra javnom preduzeću Putevi Srbije za gradnju dela obilaznice oko Beograda i Ugovor o garanciji za taj kredit. Ugovore su potpisali ministarka finansija Diana Dragutinović, u ime Vlade Republike Srbije, predsednik EIB Filip Mejstad i generalni direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

Kredit je izuzetno povoljan jer će se otplaćivati 25 godina, sa grejs periodom od sedam godina i godišnjom kamatom koja će iznositi seštomesečni euribor plus 0,7 odsto, što je sada manje od dva odsto, izjavila je posle potpisivanja ministarka Dragutinović. Ona je dodala i da je za radove na obilaznici oko Beograda potrebno ukupno 360 miliona evra, od čega je EIB obezbedila kredite od 180 miliona evra. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) će kreditirati radove sa 60 miliona evra, a ostatak će Putevi Srbije pribaviti iz svojih sredstava. EIB će, kako je najavila ministarka finansija, u novembru u Beogradu otvoriti regionalnu kancelariju. Od 2001. godine ta banka je u Srbiji investirala 2,6 milijardi evra i, prema rečima ministarke, ostaje pouzdan partner Srbiji.

"Obilaznica oko Beograda je jedan od sedam projekata koje EIB finansira u Srbiji, a za izgradnju puteva je izdvojeno više od 700 miliona evra", rekao je Mejstad. Prošle godine je EIB za projekte u Srbiji obezbedila 893 miliona evra, približno koliko i ove godine, a za 2011. godinu, kako je istakao predsednik te banke, ima velike planove za Srbiju.

Generalni direktor JP Putevi Srbije Zoran Drobnjak objasnio je da će kreditom EIB za obilaznicu oko Beograda biti finansirani radovi na delu od Ibarske magistrale do skretanja za Avalu u dužini 5,4 kilometra, na kojoj su tri mosta i tunel. Radovi će, prema planu Puteva Srbije, trajati od 12 do 18 meseci.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd