Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Potpisan Sporazum o razvojnoj saradnji između Srbije i Švedske
04.05.2010.

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović i njegova Ekselencija ambasador Švedske u Srbiji, Krister Bringeus potpisali su Sporazum o razvojnoj saradnji za period do 2012.godine. Sporazumom je predviđena godišnja pomoć Švedske Srbiji od oko 12 miliona evra. Novac će biti iskorišćen za programe i projekte u oblasti demokratizacije društva, zaštite ljudskih prava i životne sredine, održivog razvoja, rodne ravnopravnosti i evropskih integracija.

Ministarka Dragutinović je podsetila da je Švedska, od 2001.godine, donirala našoj zemlji oko 106 miliona evra.

"Zahvaljujući toj pomoći usklađena je obrada podataka u republičkoj statistici sa standardima EU, unapređen je rad sudstva i policije, spovedeni su projekti zaštite životne sredine i pomoći izbeglicama i Romima", navela je Dragutinović. Ona je izjavila i da je Srbiji, po sličnim programima sa drutim državama, od 2001.godine donirano 3,2 milijarde evra.

Ambasador Kraljevine Švedske je naglasio da Švedska podržava evropske integracije Srbije i poručio da će nam na putu ka EU biti potrebno dosta političke energije u Srbiji, ali i da je neophodna regionalna saradnja.

Projekti za koje su obezbeđene donacije Švedske sprovode se preko Švedske razvojne agencije SIDA-e.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd