Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Буџет за 2010. годину развојно оријентисан
02.12.2009.

Министарка финансија у Влади Републике Србије Диана Драгутиновић изјавила је данас да ће буџет за 2010. годину бити развојно оријентисан и да ће држава наставити да подстиче привреду и изградњу крупних инфраструктурних пројеката.

Драгутиновић је на конференцији за новинаре, на којој је представљен Предлог закона о буџету за 2010. годину, прецизирала да ће приходи буџета износити 656 милијарди динара, расходи 763 милијарди динара, а дефицит 107 милијарди динара.

Она је најавила да ће и у буџету за 2010. годину пензије и плате бити замрзнуте, да ће бити настављено са субвенционисаним кредитима, а приоритет ће бити и изградња Коридора 10.

Према њеним речима, у 2010. години неће бити повећања пореских стопа, а неки од нових пореза који су уведени 2009. године, као што је порез на употребу мобилних телефона, биће задржани и у 2010. години.

Такође, Драгутиновић је рекла да је буџет за 2010. много обухватнији и транспарентинији од претходних буџета, и додала да га је Влада усвојила једногласно.

Она је објаснила да је Предлог буџета за наредну годину развојни јер је обуздана потрошња, а обезбеђени су подстицаји привреди и новац за велике инфраструктурне пројекте.

Према њеним речима, процењено је да у време кризе не би било добро да се обуставе издвајања из буџета за подстицаје привреди јер би то угрозило економски опоравак.

Драгутиновић је истакла да је предлог буџета за наредну годину најотворенији до сада јер су приказане све донације и приходи буџетских корисника, као и порески расходи државе због одређених пореских олакшица.

На конференцији су поред министарке Драгутиновић учествовали и државни секретар Вук Ђоковић и помоћник министра Ружица Стојиљковић.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд