Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Рејтинг агенција Standarad&Poors подигла је данас кредитни рејтинг Републике Србије са BB негативног на ВВ стабилни
01.12.2009.

Како се наводи у извештају, оцена је дата на основу стабилних изгледа да су се спољни притисци са којима се Србија суочава ослабљени, а да ће се у складу са програмом са ММФ-ом, буџетска консолидација појавити у средњорочном периоду.

У извештају који је данас обајављен, наводи се да кредитни рејтинг може бити повећан уколико буде праћен структурним реформама јавне администрације и пензијског система, чиме се побољшава изглед одрживости јавних финансија. Истовремено, Standarad&Poors очекује да Србија изврши побољшања у пословном окружењу, која заједно са напретком ка европским интеграцијама, може довести до бржег опоравка инвестиционих токова и последично до уравнотеженијег раста.

Минисатрка финансија Диана Драгутиновић је поводом побољшања кредитног рејтинга Србије изавила да је то још потврда квалитетног рада Министартва финансија и доброг управљања јавним финансијама у Србији, и нагласила значај ове побољшане оцене обзиром да је побољшање постигнуто у кризном периоду и када то није случај са рејтинг оценама земаља у окружењу. Бољи кредитни рејтинг ће утицати на повиљније услове кредитног задуживања Србије и на побољшање опште инвестиционе климе.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд