Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Глобална конференција међународног пореског дијалога
28.10.2009.

У Пекингу је, од 26. до 28. октобра, 2009. године, у организацији Министарства финансија НР Кине и OECD-а, одржана 3. Глобална Конференција међународног пореског дијалога, са темом „Финансијске институције и инструменти – порески изазови и решења“.

Делегацију Пореске управе Србије чинили су господин Зоран Васић, помоћник директора за образовање и комуникацију, госпођа Рада Костић, помоћник директора за наплату и господин Срђан Петковић, начелник Одељења за комуникацију.

Уз преко 400 делегата из више од 75 земаља света, на скупу су узели учешће и представници ММФ-а, OECD-а, Светске Банке, IOTА, као и банкарског сектора, конференцију је отворио господин Шу Шурен, потпредседник Државног савета Народне Републике Кине, који је у свом обраћању представио тренутну ситуацију у НР Кини, успехе пореског система и посебан нагласак ставио на будућу међународну сарадњу и све ближе повезивање свих земаља света у циљу јачања размене фискалних информација и стварања повољније климе за што бржи развој појединачих економија и стварања рационалнијег међународног економског поретка.

На скупу су обрађене теме од важности за фукционисање пореског система у околностима светске економске кризе, питања везана за специфичне пореске области, укључујући и опорезивање банака, осигурања, административне изазове везане за порез на додату вредност (ПДВ), итд.

После тродневне размене мишљења и искустава, учесници су изразили задовољство што се све више земаља прикључује организацији ITD (Међународни порески дијалог) и спремност да напорима пореског сектора допринесу стабилизацији и развоју својих националних економија.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд