Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Саопштење
04.11.2009.

Државни секретари у Министарству финансија Републике Србије Вук Ђоковић и Миодраг Ђидић одржали су састанак са представницима најнеразвијених општина у Републици 28. октобра ове године са циљем разматрања могућности пружања буџетске подршке јединицама локалне самоуправе.

Одговарајући на иницијативу неразвијених општина покренуту у циљу умањења негативних последица смањеног обима прихода локалних самоуправа у 2009. години, Министарство финансија је на основу положаја општина и могућности буџета Републике, предложило доделу једнократне помоћи. Као критеријум за избор општина коришћена је висина буџета по становнику, па је на основу сагледавања могућности буџета Републике предложено да укупна висина помоћи износи 200 милиона динара и да буде додељена 63 општине. Висина помоћи по појединим општинама биће утврђена на основу јединственог процента, са посебним освртом на висину умањења трансфера у 2009. години, и кретаће се у распону од 737 хиљада динара до 7,2 милиона динара по општини.

Министарство финансија наставиће да активно прати стање фискалних капацитета локалних самоуправа са циљем проналажења решења за пружање ванредне заштите најсиромашнијим јединицама локалне самоуправе у складу са фискалним могућностима буџета Републике.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд