Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Управа за спречавање прања новца у сарадњи са УСАИД-ом, Пореском управом и Савезом рачуновођа и ревизора Србије, организовала је семинаре на тему спречавања прања новца у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу
28.10.2009.

У Новом Саду, Нишу и Крагујевцу одржане су серије семинара за Пореску управу, као надзорни орган, и рачуновође, као обвезнике по новом Закону о спречавању прања новца и финансирања тероризма. Обуке су одржане у периоду од 9. до 27. октобра, посебно за представнике надзорног органа, а посебно за обвезнике. Обуку су организовали Управа за спречавање прања новца Републике Србије, УСАИД-ов Пројекат подршке економском развоју Србије, Пореска управа и Савез рачуновођа и ревизора Србије. УСАИД-ов консултант Кент Воландес и представник Управе за спречавање прања новца одржали су тренинге у просторијама Пореске управе у овим градовима.

Ова серија обука је део иницијативе Управе за спречавање прања новца да унапреди знање из ове области код свих обвезника и надзорних органа, по новом Закону о спречавању прања новца и финансирања тероризма, који је усвојен ове године.

У новом закону којим се уређује спречавање прања новца и финансирање тероризма Пореска управа се први пут експлицитно наводи као један од надзорних органа, а рачуновође као обвезници, чиме им је додељена надлежност да у још већој мери допринесу процесу спречавања прања новца. Прање новца и финансирање тероризма, с обзиром на то да су то кривична дела којима се подстиче и продужава незаконито понашање и политичка корупција, негативно утичу на репутацију Србије и смањују њену способност да оствари своје краткорочне и дугорочне финансијске циљеве; борба против њих треба да буде заједнички напор свих чланова система за спречавање и откривање прања новца.

Обуке су биле фокусиране на нови закон, улогу Пореске управе у процесу откривања и спречавања прања новца, улогу рачуновођа у процесу откривања и спречавања прања новца, добру међународну праксу, практичне примере и етичке дилеме који се могу јавити.

Обукама је присуствовало укупно 170 представника пореске управе, и преко 100 рачуновођа, који су по завршетку добили сертификат о одслушаном курсу.

Обука је део УСАИД-ове помоћи, пројекта техничке помоћи у вредности од 20 милиона америчких долара, коју имплементира Deloitte Consulting LLP. Циљ овог пројекта је јачање капацитета кључних финансијских институција у Србији како би се олакшао транзициони пут Србије ка ефикасној и успешној тржишној економији.

За више информација о овом догађају можете се обратити Управи за спречавање прања новца емаил-ом: uprva@apml.org.rs или телефоном: 011/2060-151.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд