Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Саопштење
07.10.2009.

Минстарка финансија Србије Диана Драгутиновић сасатала се у Истанбулу са директором европског одељења Међународног монетарног фонда Мареком Белком и замеником директора ММФ-а за Европу Полом Томсеном.

Министарка Драгутиновић је, представиљајући економску слику Србије, потврдила да ће договорени дефицит од 4.5% БДП у 2009. години бити остварен. Министарка је рекла да то неће бити лак посао, али је нагласила да је изводљиво. Она је захвалила саговорницима на испољеној флексибилности ММФ-а у овим кризним временима, надајући се да постоји простор за стратешки договор и током њихове предстојеће посете.
У условима текућих економских кретања и значајно нижег нивоа спољнотрговинске размене, постићи фискални дефицит и од 4% БДП у 2010. години је такође тежак задатак, који омогућује да држава настави са пружањем подршке привреди, а да истовремено обезбеди стабилност. Чак и да нема програма са ММФ-ом, фискално прилагођавање је у нашем националном интересу. Ипак, дилеме остају: колико треба да се прилагодимо, кад почети, и у ком временском периоду, рекла је министарка Драгутиновић.

Директор ММФ-а за Европу Марек Белка поручио је да је пред Србијом велики изазов за темељно преиспитивање јавних финансија, пореске основе и законима утврђених права. Његова препорука је да треба почети са преиспитивањем законима утврђених права и прихватио је став министарке Драгутиновић да и на страни дискреционих расхода има значајних резерви. Србија може да изнесе реформе, јер има јаких потенцијала, рекао је Белка. Он је такође подсетио да се реформе не могу урадити преко ноћи или у периоду од неколико месеци, већ су потребне године.

Заменик директора ММФ-а за Европу Пол Томсен истакао је да је мисија ММФ-а отворена за разговоре и аргументе. Од величине дефицита битнији је квалитет мера и могућност финансирања дефицита. ММФ не сматра кредибилним мере штедење типа од свега по мало или исти проценат умањења свима. Оно што јесте кредибилно су системске промене које обезбеђују одрживост јавних финансија.

Министарка Драгутиновић сматра да је аранжман Србије са ММФ-ом од изузетне важности и да посебно храбри оцена представника ММФ-а да ЕУ види Србију као следећи велики изазов у процесу припреме за чланство у ЕУ.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд