Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Саопштење
05.10.2009.

Министарка финансија Владе Републике Србије Диана Драгутиновић, која учествује на Годишњем заседању Светске банке и Међународног монетарног фонда, састала се данас са потпредседником Светске банке за Европу и централну Азију Филипом Ле Хојеројем (Philippe Le Houerou).

Учесници су изразили обострано задовољство обимом досадашње сарадње и размотрили моделе будуће сарадње као и улогу Светске банке у периоду након кризе.

Ле Хојерој је поздравио снажно опредељење српске Владе у процесу реформи и изразио спремност Светске банке да настави са пружањем подршке буџету Србије, инфраструктурним пројектима, као и техничкој помоћи.

Он је такође најавио заседање Борда Светске банке на коме ће бити одобрено 200 милиона УСД подршке буџету Републике Србије, који ће моћи да се оствари само под условом да Србије има програм са Међународним монетарним фондом.

Учесници су се сагласили да је рецесија је готова, али да ће период опоравка бити спор и тежак.

Министарка Драгутиновић представила је план наставка преговора са ММФ-ом. Став Светске банке је да су изгледи за наставак преговора са ММФ-ом добри. ММФ ће можда бити флексибилан кад је у питању висина дефицита, али не и када је у питању кредибилност реформи. Они су се сложили да реформе морају дати видљиве резултате у 2010. години а нарочито у периоду након тога.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд