Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Управа за спречавање прања новца у сарадњи са USAID-om и Пореском управом организовала је семинар “Улога Пореске управе у борби против прања новца и финансирања тероризма“
05.10.2009.

У петак, 2. октобра 2009. године, одржана је прва у серији планираних обука за Пореску управу на тему спречавања прања новца и финансирања тероризма. Обуку су организовали Управа за спречавање прања новца Републике Србије, USAID-oв Пројекат подршке економском развоју Србије и Пореска управа. USAID-oв консултант Kenneth Volandes и представници Пореске управе и Управе за спречавање прања новца одржали су тренинг у просторијама Пореске управе у улици Краља Милана 5.

Ова обука је део иницијативе Управе за спречавање прања новца да унапреди знање из ове области код свих обвезника и надзорних органа, по новом Закону о спречавању прања новца и финансирања тероризма, који је усвојен ове године.

У новом закону којим се уређује спречавање прања новца и финансирање тероризма Пореска управа се први пут експлицитно наводи као надзорни орган, чиме јој је додељена надлежност да у још већој мери допринесе процесу спречавања прања новца. Прање новца и финансирање тероризма, с обзиром на то да су то кривична дела којима се подстиче и продужава незаконито понашање и политичка корупција, негативно утичу на репутацију Србије и смањују њену способност да оствари своје краткорочне и дугорочне финансијске циљеве; борба против њих треба да буде заједнички напор свих чланова система за спречавање и откривање прања новца.

У сарадњи са USAID-oм, обуке за банке, надзорна тела и друге институције обављаће се и током ове јесени. Обука која је одржана у петак била је фокусирана на нови закон, улогу Пореске управе у процесу откривања и спречавања прања новца, добру међународну праксу, практичне примере и етичке дилеме који се могу јавити.

Обуци је присуствовало више од 100 одабраних полазника који су по завршетку добили сертификат о одслушаном курсу.

Обуке пружају прилику за отворену дискусију о релевантним питањима у погледу прања новца, регулативе и извештавања, подижући свест и знање код сваког полазника о питањима која ће унапредити ефикасно спровођење система против прања новца у Србији.

Обуке ће се наставити у току октобра у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

Обука је део USAID-ове помоћи, пројекта техничке помоћи у вредности од 20 милиона америчких долара, коју имплементира Deloitte Consulting LLP. Циљ овог пројекта је јачање капацитета кључних финансијских институција у Србији како би се олакшао транзициони пут Србије ка ефикасној и успешној тржишној економији.

За више информација о овом догађају можете се обратити Управи за спречавање прања новца email-om: uprava@apml.org.rs или телефоном: 011/2060-151.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд