Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Саопштење поводом шпекулација у медијима у вези са обезбеђивањем средстава за рад Агенције за борбу против корупције
29.09.2009.

Како је Агенција за борбу против корупције основана тек у јуну 2009. године, средства за рад ове Агенције у буџетској 2009. години обезбеђена су Законом о изменама и допунама Закона о буџету Републике Србије за 2009. годину, односно ребалансом. Чекајући систематизацију Агенције, Министарство финансија је овим Законом распоредило средства у износу од 9.008.000,00 динара. На дан 29. септембар 2009. године Агенција је извршила средства у укупном износу од 3.248.500,00 динара. Расположива преостала средства у износу од 5.759.500,00 динара су према расположивим подацима о потребама овог тела довољна за несметано функционисање до краја 2009. године.
Што се тиче буџета за 2010. годину, Министарство финансија напомиње да је буџет у фази припреме, те да је предлог финансијског плана Агенције за борбу против корупције примљен и разматра се заједно са предлозима осталих буџетских корисника.

Вероватно нити једна институција не види боље неоспорну потребу за борбом против корупције на свим нивоима. Подвлачимо да Агенција за борбу против корупције у Министарству финансија Републике Србије може видети само природног савезника у борби против ове опаке друштвене појаве. Још једном наглашавамо да је Министарство финансија спремно да пружи пуну подршку раду ове Агенције, те да свој максимални допринос, како би се Србија коначно изборила са овом појавом.

Министарство финансија поштујући закоснке оквире и процедурална правила није у могућности да одобри средства за 2010. годину појединачним буџетским корисницима, већ то искључиво може да уради у оквиру Нацрта закона о буџету Републике Србије за 2010. годину, којим ће бити, као и иначе, обухваћени сви корисници буџета Републике Србије у редовној буџетској процедури. Очекујемо да ће Нацрт овог закона бити упућен Влади на разматрање и усвајање већ у току наредне две до три недеље.

Веома нас охрабрује енергичан наступ директорке Агенције за борбу против корупције, те се искрено надамо да ће га задржати и по успостављању пуне функционалности у раду Агенције, и хватању у коштац са проблемом корупције у Србији.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд