Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Саопштење 07.12.2007.
07.12.2007.

У циљу регулисања односа на тржишту и спречавања даљег раста цена јестивог уља од сунцокрета, као и због недостатка домаће понуде и високе цене млека у праху и млечног маслаца, Влада Републике Србије јуче је донела Одлуку о критеријумима на основу којих се одређује царински контигент за увоз јестивог уља од сунцокрета, млека у праху и млечног маслаца. Ова Oдлука донета је на иницијативу Министарстава трговине, пољопривреде и финансија имајући у виду кретања цена јестивог уља на тржишту Републике Србије, као и цене ове робе у земљама у окружењу и земљама чланицама Европске уније.

У циљу регулисања односа на тржишту и спречавања даљег раста цена јестивог уља од сунцокрета, као и због недостатка домаће понуде и високе цене млека у праху и млечног маслаца, Влада Републике Србије јуче је донела Одлуку о критеријумима на основу којих се одређује царински контигент за увоз јестивог уља од сунцокрета, млека у праху и млечног маслаца. Ова Oдлука донета је на иницијативу Министарстава трговине, пољопривреде и финансија имајући у виду кретања цена јестивог уља на тржишту Републике Србије, као и цене ове робе у земљама у окружењу и земљама чланицама Европске уније.Према Закону о Царинској тарифи за јестиво сунцокретово уље прописана је стопа царине од 30%, а за млеко у праху и маслац прописана је стопа царине у висини од 20% и 30%. Одлуком се предлаже:

·    увоз без плаћања царине за јестиво уље од сунцокрета у оквиру  царинског контингента од 15.000 тона при чему малопродајна цена не може бити већа од 95 динара за литар,

·    cнижење стопа царине за млеко у праху у висини од 5% а  за млечни маслац у висини од 10% .Одлуком Владе предвиђено је да Управа царина доставља увозне царинске декларције за робу Министарству трговине. Ако се на основу Извештаја о контроли малопродаје јестивог уља од сунцокрета, који Министарство трговине доставља Министарству финансија, утврди да је корисник царинског контингента продавао робу по малопродајној цени вишој од 95 динара за литар, наплатиће се увозне дажбине у пуном износу на део робе који је продат по вишој цени.Министар финансија је у складу са овлашћењем из члана 397. став 2. Царинског закона прописао је Правилник о увозу робе по основу царинских контингената у којем су дефинисане предложене измене царинских стопа и начин и подношења захтева за одобрење царинског контигента.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд