Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Саопштење 30.11.2007.
30.11.2007.

Током вечерашњих разговора министара просвете и финансија Зорана Лончара и Мирка Цветковића са представницима три репрезентативна синдиката образовања учињен је нови помак у приближавању ставова. Прихваћен је предлог Владе да се у оквиру укупно буџетираних средстава за плате у образовању за 2008. годину, у износу од 92,25 милијарди динара, на основу извршеног обрачуна изнађе решење за увећање плата запослених у просвети.

Током вечерашњих разговора министара просвете и финансија Зорана Лончара и Мирка Цветковића са представницима три репрезентативна синдиката образовања учињен је нови помак у приближавању ставова. Прихваћен је предлог Владе да се у оквиру укупно буџетираних средстава за плате у образовању за 2008. годину, у износу од 92,25 милијарди динара, на основу извршеног обрачуна изнађе решење за увећање плата запослених у просвети. Предлог Владе је:

·    Да се ненаставном особљу од првог закључно са петим степеном стручне спреме плата увећа тако да плата за март 2008. године буде већа за 4%, а за септембар 6%;

·    Да се за наставно и друго ненаставно особље основица за обрачун и исплату плата увећа од плате за април 2008. године за 2% и од плате за септембар за 4%;

·  Уштеде које се остваре у 2008. години контролом система расподеле буџетских средстава користиће се за побољшање материјалног положаја запослених у образовању.

Осим наведеног, понуда синдикатима подразумева:

·    исплату божићне награде свим запосленима у просвети у нето износу од 5 хиљада динара;

·  неопходност рационализације расхода у циљу додатне уштеде која би се искористила за побољшање материјалног положаја запослених у просвети.

·    могућност решавања стамбеног питања под повлашћеним условима.

Представници репрезентативних синдиката образовања затражили су одлагање потписивања Протокола о платама за 2008. годину ради додатних консултација. Наставак разговора предвиђен је  за недељу, 2. децембар у 12 часова.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд