Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Буџет и јавна потрошња не делују инфлаторно
22.08.2007.

Министар финансија у Влади Републике Србије Мирко Цветковић изјавио је данас да Министарство финансија чини све како не би била угрожена макроекономска стабилност, што би изазвало раст инфлације. Цветковић је у изјави за агенцију Тањуг истакао да је значајна чињеница да је буџет у суфициту и додао да је за првих седам месеци суфицит био 47 милијарди динара, тако да буџет и јавна потрошња не делују инфлаторно.

Према његовим речима, базна инфлација која се односи на цене које се слободно формирају веома је ниска и вероватно ће тако остати до краја године.
Што се тиче небазне инфлације, реч је о исправљању неких диспаритета и вероватно ће морати да дође до још неких мањих корекција до краја године, али сам оптимиста у погледу одржања ниске стопе инфлације која је везана и за одржање макроекономске стабилности, навео је Цветковић. Истовремено, он је позитивно оценио рад ресорног министарства у првих 100 дана рада, при чему се укупне активности могу поделити на три главне групе – део везан за буџет, за припрему законске регулативе и за примену прописа.

Цветковић је подсетио на то да се буџетом за ову годину прешло са привременог на регуларно финансирање, а припремљен је и меморандум за буџетску и фискалну политику за наредну годину, остварена је континуирана ликвидност буџета и сва плаћања се обављају без проблема. У том домену предстоји израда новог буџета, и те активности су у току и биће окончане у складу са законом прописаним роковима, истакао је министар. Према његовим речима, завршене су припреме одређених законских предлога, као што су закон о осигурању и закон о јавним набавкама и неки мање значајни документи, који ће бити упућени Влади, а након тога Скупштини.

До краја године биће усвојени закон о реституцији и веома значајан сет имовинских закона, који треба да прате нова уставна решења, указао је Цветковић и нагласио да су у делу везаном за примену прописа обављене значајне активности на повећању ефикасности царинске и пореске управе.

Министар је подсетио на то да је разрешен проблем дуговања Агробанке, а потписани су уговори за неколико значајних кредита, пре свега од Светске банке, а затим од ЕБРД-а и Европске инвестиционе банке за кључне инфраструктурне пројекте. У наредном периоду очекују нас разговори, на мултилатералном и билатералном нивоу, ради обезбеђења додатних средстава, било кроз субвенцију или повољне кредите, најавио је Цветковић.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд