Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Izmene Zakona o osiguranju u skupštini početkom septembra
21.08.2007.

Izmenama Zakona o osiguranju, koje je predložilo Ministarstvo finansija, predviđeno je da se 200 evra po godini radnog staža, najviše do 35 godina od privatizacije osiguravajućeg društva podeli bivšim i sadašnjim zaposlenima i penzionerima, a 15 odsto kapitala prebaci u Privatizacioni registar iz kojeg će se deliti besplatne akcije građanima, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva finansija dr Slobodan Ilić.
Privatizacija DDOR-a iz Novog Sada biće završena do kraja ove godine i 15 odsto kapitala tog osiguravajućeg društva će pripasti bivšim i sadašnjim radnicima i penzionerima. "Za kupovinu DDOR-a bilo je zainteresovano 11 kupaca i njima će biti upućen poziv da dostave obavezujuće ponude, a ko će biti novi vlasnik znaće se do kraja godine", rekao je Ilić na konferenciji za novinare.

Privatizacija DDOR-a je počela u proleće prošle godine, a zastala je zbog izbora nove vlade. Prema sadašnjem Zakonu o osiguranju radnici DDOR-a bi posle privatizacije dobili novčanu nadoknadu od 200 evra po godini radnog staža, a Ustavni sud Srbije je dobio nekoliko zahteva da razmatra ustavnost takve odredbe.

"Predloženim izmenama Zakona o osiguranju planirana je besplatna podela akcija bivšim i sadašnjim radnicima i penzionerima osiguravajućih kuća, u vrednosti 15 odsto kapitala, a u iznosu od 200 evra po godini radnog staža, najviše do 35 godina", objasnio je Ilić. Od prodajne cene DDOR-a 10 odsto će, kako je rekao, biti uplaćeno u Garantni fond.

U skladu sa preporukama Svetske trgovinske organizacije (STO) predloženo je i da jedna od novina u Zakonu o osiguranju bude omogućavanje da u Srbiji posluju filijale inostranih osiguravajućih kuća, ali samo iz Evropske unije i nakon učlanjenja Srbije u tu zajednicu.

Izmenjenim Zakonom o osiguranju, prema rečima Ilića, najverovatnije će biti odložen rok za razdvajanje životnog od neživotnog osiguranja. Prema važećim propisima rok za razdvajanje je kraj ove godine, a razmatra se predlog da toj obavezi podležu samo osigiravajuća društva koja su osnovana u periodu posle otpočinjanja primene Zakona o osiguranju donetog 2004. godine.

Predlog izmena Zakona o osiguranju trebalo bi da budu usvojen na sednici Vlade Srbije 30. avgusta. Ilić očekuje da se skupštinska rasprava o tom predlogu završi do kraja septembru, a da uskoro bude pripremljen novi zakon koji reguliše tu oblast. On je najavio da će Ministarstvo finansija do kraja ove godine predložiti i zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju, novi zakon o javnim nabavkama i izmene Zakona o tržištu hartija od vrednosti.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd