Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Finansijsko stanje u zemlji stabilno
22.11.2006.

Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom i koordinator Ministarstva finansija dr Milan Parivodić izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare da je finansijsko stanje u zemlji stabilno i da će sva plaćanja fizičkim licima i državnim organima biti izvršena u skladu sa zakonom, što podrazumeva redovnu isplatu plata i penzija, kao i nesmetano funkcionisanje državne uprave. „Fiskalna disciplina i sve politike koji se tiču finansijske i makroekonomske stabilnosti ne smeju ni po koju cenu biti dovedeni u pitanje”, dodao je on najavivši nastavak saradnje sa međunarodnim fnansijskim organizacijama.

"Po Zakonu o budžetskom sistemu Vlada ima obavezu da do 1. decembra dostavi predlog Zakona o budžetu Skupštini Srbije na razmatranje”, naglasio je Parivodić dodavši da, ukoliko ovaj Zakon ne bude usvojen do 15. decembra, Vlada donosi odluku o privremenom finansiranju za period od 1. januara do 31. marta 2007. godine. Za taj period izdvajaju se sredstva u visini četvrtine sredstava budžeta za 2006. godinu. Na taj način se rešava pitanje finansijske stabilnosti u periodu do formiranja nove Vlade i usvajanja Zakona o budžetu.
Koordinator Ministarstva finansija je izjavio da će u nastupajućem periodu ovo Ministarstvo posebnu pažnju posvetiti imovinskim pitanjima, najavivši izradu zakonske regulative koja se odnosi na restituciju, zemljišnu reformu, planiranje i izgradnju objekata, državnu svojinu, gradsko građevinsko zemljište i granične prelaze.

Planirana inflacija za 2007. godinu iznosi 7,5%, dok će fiskalni prihodi biti manji za 30 milijardi dinara usled smanjenja prihoda od poreza na dohodak građana, dodao je koordinator Ministarstva. Transferi lokalnim samoupravama iznosiće 29,75 milijardi dinara, što je dvostruko više nego prethodne godine. Uprkos ovim promenama, Parivodić je najavio da će budžet za 2007. godinu biti izbalansiran iz redovnih prihoda.

Sprovođenje Nacionalnog investicionog plana odvija se uz strogu kontrolu projektnih timova, saveta za upravljanje projektima, resornih ministarstava, koordinacionog centra Ministarstva finansija, Vlade i Skupštine Srbije, naglasio je Parivodić.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd