Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
U pripremi zakon o denacionalizaciji
17.11.2006.

Ministar za ekonomske odnose s inostranstvom u Vladi Republike Srbije i koordinator Ministarstva finansija Milan Parivodić najavio je danas da će najkasnije za mesec i po dana biti pripremljen zakon o denacionalizaciji, kao i zakon o decentralizaciji državne svojine.
Parivodić je na forumu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj rekao da će Ministarstvo finansija mnogo efikasnije i brže raditi na pripremi zakona o denacionalizaciji imovine oduzete bivšim vlasnicima. On je objasnio da će kao osnovni model supstitucije imovine opštim zakonom o denacionalizaciji biti predložena prirodna restitucija, uz korektivni mehanizam naknade i obeštećenja bivših vlasnika. Ministar je naglasio da je Vlada formirala radnu grupu za izradu građanskog zakonika i dodao da još nedostaje zakon o svojinsko-pravnim odnosima kako bi se poboljšalo stanje u toj oblasti.

Parivodić je ukazao na to da novi Ustav obezbeđuje solidan ekonomski okvir za razvoj tržišne i liberalne ekonomije jer jasno definiše oblike svojine, uvodi evropske principe i propisuje uslove koji obezbeđuju privrednu konkurentnost i otvorenost društva. Prema njegovim rečima, da bi Ustav garantovao pravnu sigurnost, potrebno je nezavisno sudstvo koje će obezbediti poštovanje obligacionih ugovora i zaštitu pravne sigurnosti i stranih i domaćih ulagača.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd