Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Zaposlenima u kulturi u novembru povećanje zarada od 9,24 odsto
26.10.2006.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić najavio je danas povećanje plata zaposlenima u institucijama kulture u ovoj i narednoj godini, kao i uvođenje nacionalnih penzija za najzaslužnije umetnike u Srbiji u vrednosti od pet prosečnih plata u Republici.
Dinkić je posle sastanka sa predstavnicima reprezentativnih sindikata kulture precizirao da je Vlada predložila povećanje zarada zaposlenima u institucijama kulture za 9,24 odsto u novembru, dok je za 2007. godinu predviđeno povećanje od 7,5 do 24,6 odsto, zavisno od stručne spreme. On je objasnio da bi, sa novembarskim povećanjem, zaposlenima u institucijama kulture u 2006. godini plata bila povećana od 21 odsto za one sa najnižim stepenom stručnosti do 38 odsto, koliko bi dobili zaposleni sa visokom stručnom spremom.

Prema njegovim rečima, planirano je da povećanje bude isplaćeno u aprilu, junu i septembru naredne godine, pri čemu će zaposleni u ustanovama kulture sredinom januara dobiti i božićni bonus od po 4.000 dinara. Na taj način želimo da popravimo položaj zaposlenih u institucijama kulture jer od razvoja kulture zavisi razvoj čitavog društva, ocenio je Dinkić.

Takođe, on je najavio da će sredinom novembra biti formiran spisak zaslužnih umetnika Srbije koji će ubuduće dobijati nacionalnu penziju u prosečnom iznosu od 110.000 dinara, odnosno pet prosečnih ličnih dohodaka u Republici.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd