Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Potpisani protokoli o vanrednom povećanju novembarskih plata i o ceni rada u prosveti
23.10.2006.

Ministar finansija Mlađan Dinkić, ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović i predstavnici reprezentativnih sindikata prosvetnih radnika, potpisali su danas u Vladi Srbije, protokole o vanrednom povećanju novembarskih plata i o ceni rada za sledeću godinu.
Dinkić je na konferenciji za novinare, posle potpisivanja protokola rekao da će prema protokolu, novembarske plate za prosvetne radnike sa visokom stručnom spremom u osnovnim i srednjim školama biti uvećane za 11,5 odsto, dok će za nastavnike sa višom stručnom spremom plata za novembar biti veća 20 odsto. Zaposlenima u osnovnim i srednjim školama koji imaju srednju stručnu spremu povećanje plate u novembru iznosiće 9,2 odsto, rekao je Dinkić.

Ministar finansija je naveo, da će ovim povećanjem, plata nastavnika i vaspitača sa visokom stručnom spremom u novembru iznositi 28.645 dinara, a onih sa višom spremom oko 23.500 dinara. Učitelji sa četvrtim stepenom stručne spreme imaće platu oko 15.400, dok će plata fizičkog radnika u novembru biti 10.798 dinara, rekao je Dinkić.

Ministar je istakao da će i u narednom periodu ulaganje u obrazovanje i zdravstvo imati prioritet i najavio da će tokom sledeće godine plate u prosveti biti povećavane u tri navrata i to u aprilu, septembru i novembru. Prema njegovim rečima, tako će na kraju 2007. godine redovni profesor u višem i visokom obrazovanju imati platu oko 800 evra, vanredni profesor 738 evra, asistent pripravnik 489 evra, a fizički radnik zaposlen u visokoškolskoj ustanovi oko 150 evra.

Sredstva za novembarske plate obezbeđena su iz redovnih sredstava i od ušteda, rekao je Dinkić, ističući da prema poslednjoj evidenciji Srbija ima 98.265 prosvetnih radnika. On je podsetio da će Svetosavska nagrada, koja se dodeljuje svim prosvetnim radnicima, od 4.000 dinara biti isplaćena u dva dela, i istakao da Vlada Srbije želi da poveća standard onima koji uče decu, jer će obrazovanje biti ključni faktor daljeg uspeha u tranziciji.

Predstavnici tri reprezentativna sindikata, Branislav Pavlović iz Sindikata obrazovanja Srbije, Zdravko Kovač iz Granskog sindikata "Nezavisnost" i Leonardo Erdelji iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, izrazili su zadovoljstvo postignutim dogovorom.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd