Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Japanskoj privrednoj delegaciji predstavljeni rezultati ekonomskih reformi u Srbiji
10.10.2006.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić izrazio je danas uverenje da će strane investicije, koje su ove godine premašile tri milijarde dolara, naredne godine biti još veće, a da će značajan doprinos tome dati japanski privrednici.

Dinkić je nakon investicione konferencije na kojoj su japanskoj privrednoj delegaciji predstavljeni rezultati ekonomskih reformi i mogućnosti ulaganja u Srbiju istakao da će japanski privrednici tokom trodnevnog boravka u Srbiji obići nekoliko lokacija u Vojvodini i okolini Beograda, tako da se očekuje sklapanje novih velikih poslova što će doprineti smanjenju nezaposlenosti.
On je naveo da su Japanci prvenstveno zainteresovani za grinfild investicije, uz napomenu da su se raspitivali o našem novom programu - subvencijama od 2.000 do 10.000 evra po novozaposlenom radniku za grinfild projekte.

Ministar finansija je rekao da Vlada Srbije već nekoliko godina pokušava da dovede ovako veliku japansku delegaciju, ali da su oni doskora smatrali da Srbija još nije "sazrela" za japanske investicije. Prema njegovim rečima, prošlogodišnja poseta predstavnika Ministarstva finansija i direktora Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Jasne Matić Japanu doprinela je prvoj velikoj japanskoj investiciji u Srbiji kada je "Japan tobako" preuzeo Duvansku industriju Senta.

Činjenica da mi već treću godinu beležimo stopu rasta od blizu osam odsto, da smo smanjili inflaciju, da imamo sve veće strane direktne investicije i sve bolju poslovnu klimu motivisala je ovako veliku delegaciju iz Japana da dođe i uveri se u ono što se dešava u Srbiji, istakao je Dinkić. Takođe, kako je dodao, Japanci su angažovali i neke strane konsultantske kuće da ispitaju tržište Srbije. Japanci se teško odlučuju da uđu na neko tržište, ali kada dođu oni tu i ostaju, rekao je Dinkić.

Matić je objasnila da su u delegaciji koju predvodi Japanska organizacija za spoljnu trgovinu (JETRO), pored predstavnika japanske države, i privrednici iz različitih oblasti. Ona je naglasila da su Japanci zainteresovani da prošire saradnju sa Srbijom jer im odgovaraju naši tehnički potencijali - obrazovani radnici, povoljne cene rada i komunalija, kao i porezi.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd