Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Predstavljeni prvi rezultati uvođenja poreskih olakšica pri zapošljavanju mladih
27.09.2006.

Državni sekretar zadužen za koordinaciju rada Poreske uprave i Uprave carina, Vladimir Ilić predstavio je danas prve rezultate uvođenja poreskih olakšica pri zapošljavanju mlađih od 30 godina, pripravnika, starijih od 45 godina i invalida, kao i unakrsne procene imovine. Ilić je podsetio da je u proteklih 2,5 godine u Poreskoj upravi izvršen niz reformskih zahvata u cilju unapređenja fiskalnog sistema, u koje spadaju: uvođenje fiskalnih kasa, GPRS uređaja, poreza na dodatnu vrednost, kao i izmene zakona u cilju smanjenja poreskih obaveza i podsticaja za strane i domaće investitore.
Sekretar je naglasio da je neophodno raditi na poboljšanju fiskalne administracije u oblasti edukacije i nivoa profesionalnosti, uvođenju novih servisa za poreske obveznike (elektronsko podnošenje prijava, call-centar), unapređenju informacionog sistema, koncentraciji organizacionih jedinica i suzbijanju korupcije. ‘Radi se na novoj organizaciji koja će biti daleko elastičnija, koja će ojačati funkcije centrale Poreske uprave i dati veća ovlašćenja izvršnim direktorima’, dodao je on.

Ilić je izjavio da je za samo 21 dan od stupanja na snagu izmene zakona o porezu na dohodak građana, koja podrazumeva poreske olakšice za zapošljavanje mlađih od 30 godina, pripravnika, starijih od 45 godina i invalida, preko 300 lica iz ovih kategorija dobilo je zaposlenje. On je naglasio da je ovaj podatak veoma ohrabrujući i da su poslodavci uvideli prednost koju pruža zapošljavanje lica iz navedenih kategorija.

Sekretar je naglasio da prvi rezultati unakrsne procene imovine ukazuju na lošu situaciju u oblasti redovnog prijavljivanja prihoda, podsetivši da je u početnoj fazi procesa vršena kontrola lica koja su učestvovala u procesu privatizacije, poslovnih ljudi, političara, pripadnika estrade i sportista, vlasnika klinika itd. Do kraja godine ovim procesom biće obuhvaćeno nekoliko hiljada lica.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd