Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Potpisan ugovor o dokapitalizaciji Čačanske banke
25.09.2006.

Ministar finansija Mlađan Dinkić, direktor kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Beogradu Dragica Pilipović-Čefi i generalni direktor Čačanske banke Dragan Jovanović potpisali su danas ugovor o dokapitalizaciji 25% kapitala ove banke. Republika Srbija je do sada bila vlasnik 51,7% akcija Čačanske banke, čiji kapital iznosi 21,2 miliona evra. Ugovor o dokapitalizaciji predviđa ulaganje sredstava u visini od 15 miliona evra, čime EBDR postaje akcionar sa 25% učešća u ovoj banci.
Saradnja Čačanske banke sa EBRD traje od 2004. godine, izjavio je ministar naglasivši da je ova banka uglavnom orijentisana na kredite za mala i srednja preduzeća, kao i štednju građana. Planira se da se u naredne tri godine unapredi poslovanje banke, nakon čega će Republika Srbija i EBRD odlučiti o prodaji akcija.

Direktor kancelarije EBRD u Beogradu Dragica Pilipović-Čefi izrazila je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora sa Čačanskom bankom naglasivši da je ovo jedna od najjačih regionalnih banaka u Srbiji čiji je rad značajan za ravnomeran razvoj zemlje. Ona je istakla da čačanski region ima dobru privrednu bazu, kao i kvalitetan bankarski sistem, što čini dobru osnovu za dalji rast.

EBDR je Čačanskoj banci 2005. godine odobrila dugoročni kredit od 5 miliona evra za kreditiranje malih i srednjih preduzeća, kao i garancije trgovinskih aranžmana i tehničku pomoć. Cilj ovih mera je razvoj privatnog sektora, pogotovo malih preduzeća, kao i dugoročna ulaganja u razvoj regiona.

Ministar Dinkić je dodao da će se sutra otvoriti prva filijala Komercijalne banke u Banja Luci, što je prvi put da srpsko bankarstvo izlazi van granica zemlje. Planira se otvaranje 8 filijala do kraja ove godine, kao i 15 filijala u toku 2007.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd