Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Dulić-Marković i Dinkić posetili Sandžak
24.07.2006.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Ivana Dulić-Marković i ministar finansija Mlađan Dinkić posetili su juče opštine Novi Pazar i Sjenicu i tom prilikom istakli da je Vlada zainteresovana za intenzivnije ulaganje u Sandžak.

Dulić-Marković i Dinkić su nakon razgovora sa sandžačkim muftijom Muamerom Zukorlićem ocenili da je islamska zajednica Sandžaka veoma bitan faktor za razvojne projekte regiona.
Potpredsednik Vlade naglasila je da je, kao šef pregovaračkog tima Srbije za razgovore sa EU i s obzirom na zaduženje za resor za borbu protiv siromaštva, veoma zainteresovana za to da Sandžak brže napreduje i da čitav region, a posebno Sjenica kao nerazvijena opština, dobije više sredstava kako bi razvoj bio unapređen.

Ona je, uz napomenu da je važno da politički lideri u Sandžaku postignu konsenzus o razvoju ovog kraja, navela da je za građane veoma bitno da dobiju puteve i vodu, a da je manje važno ko im to donosi.

To je najveći interes, mnogo važniji od političkih trvenja. Svi dosadašnji razgovori pokazali su da mora da postoji veći interes za građane Sandžaka i Srbije. Mi u Evropu možemo da stignemo samo ako svakog dana radimo na tome, rekla je potpredsednik Vlade.

Dinkić je ukazao na to da je Vlada opredeljena za veća ulaganja u Sandžak i dodao da će Tutin i Sjenica od naredne godine imati duplo veće budžete u realnom iznosu, a da će Novi Pazar dobiti još 20 odsto, pri čemu je novac namenjen pre svega za izgradnju puteva.

Ministar je objasnio da će saobraćajna infrastruktura biti prioritet Vlade na ovom području i da će na taj način jedna veća mreža lokalnih puteva moći da se izgradi.

Osim toga, želimo da obnovimo škole, napomenuo je Dinkić i naveo da će 350 kompjutera do kraja ove godine biti instalirano u osnovnim i srednji školama u Novom Pazaru, a dobiće ih i škole u Sjenici i Tutinu.

Tokom posete Sandžaku Dulić-Marković i Dinkić posetili su i manastir Đurđevi stupovi, kao i zdravstveni centar u Novom Pazaru.

Delegacija Vlade susrela se u Sjenici sa predsednikom opštine Esadom Zornićem, obišla klanicu "Lav" i razgovarala sa građanima.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd