Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Direktne strane investicije do kraja godine mogu da dostignu 2,5 milijardi evra
20.07.2006.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić izrazio je sinoć uverenje da će direktne strane investicije u Srbiji do kraja godine dostići približno 2,5 milijardi evra, od čega će privatizacioni prihodi iznositi najmanje 1,3 milijarde evra.

Dinkić je gostujući na Radio-televiziji Srbije precizirao da Vlada planira da u 2006. godini od privatizacionih prihoda izdvoji približno 400 miliona evra za projekte u Nacionalnom investicionom planu, a u 2007. godini oko 1,1 milijardu evra. (pogledajte )
On je naglasio da je plan ulaganja u pomenuti plan dobio podršku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i naveo da se od prodaje mešovitog srpsko-austrijskog preduzeća "Mobi 63" očekuje privatizacioni prihod od najmanje 800 miliona evra, a od prodaje Vojvođanske i Panonske banke oko 500 miliona evra.

Ministar je objasnio da će, ukoliko ti privatizacioni prihodi premaše očekivane iznose, višak biti iskorišćen za prevremenu otplatu spoljnih dugova. Vlada bi trebalo da usvoji Nacionalni investicioni plan krajem avgusta, dok bi početkom septembra o njemu trebalo da raspravlja Skupštine Srbije, najavio je Dinkić. Prema njegovim rečima, osnovni cilj ovog plana je da se poveća stopa zaposlenosti i obezbedi dugoročni rast BDP-a od najmanje 7 odsto godišnje.

Dinkić je nagovestio da će ministarstva za kapitalne investicije i finansija uskoro predložiti Vladi da preduzeće "JAT Airways" bude ponuđeno stranom partneru na upravljanje, uz uslov da investira u kupovinu novih aviona. "JAT" nema sopstvenih sredstava da kupuje nove avione, niti ih ima država, i zato će ova dva ministarstva uputiti predlog Vladi da bude dat na upravljanje nekoj renomiranoj svetskoj kompaniji, objasnio je ministar.

Uslov je da ta kompanija investira u kupovinu novih aviona, ukazao je Dinkić i dodao da bi na taj način "JAT" ostao nacionalna kompanija, uz podelu profita i zajedničko ulaganje. On je istakao da predstavnici Vlade već nekoliko meseci intenzivno pregovaraju s najvećim evropskim i svetskim kompanijama o ulaganju u nove grinfild projekte u energetici Srbije.

Kad je reč o “Telekomu Srbije", Dinkić je ocenio da za sada nema razloga da se to javno preduzeće privatizuje jer posluje veoma profitabilno i izrazio očekivanje da će ta domaća kompanija uskoro izaći na druga tržišta.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd