Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Za nauku u narednih godinu i po dana 30 miliona evra
19.07.2006.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić najavio je danas prilikom posete Institutu za fiziku u Zemunu da će u narednih godinu i po dana u opremanje naučno-istraživačkih instituta, promovisanje inovacija i izgradnju tehnološkog parka biti uloženo 30 miliona evra.
Dinkić je istakao da je cilj Vlade da se od 2010. za nauku godišnje izdvaja najmanje jedan odsto bruto društvenog proizvoda i dodao da će naredne godine budžet za nauku biti dvostruko veći nego na početku njenog mandata, pri čemu bi postepeno do 2010. godine trebalo da se stigne na nivo izdvajanja od jedan odsto bruto društvenog proizvoda.

Ministar finansija je naglasio da Vlada investiranjem u nauku želi da spreči "odliv mozgova" iz Srbije i ukazao na to da je cilj da naučnici više ne odlaze u inostranstvo, već da ostanu u Srbiji.

On je dodao da će Institut za fiziku u Zemunu dobiti 2,5 miliona evra za nabavku opreme u okviru odobrenih projekata iz Nacionalnog investicionog plana, što je prva velika investicija u opremu za fiziku i astronomiju u poslednjih 45 godina, odnosno od osnivanja Instituta.

Dinkić je najavio da će u avgustu u Briselu biti vođeni razgovori o realizaciji viznih olakšica za naučnike iz Srbije i ocenio da se moraju ukinuti vize za naučnike i studente, pri čemu je cilj da se pokuša da se to učini za sve građane Srbije najkasnije do 2008. godine.

Ministar za nauku i zaštitu životne sredine u Vladi Republike Srbije Aleksandar Popović rekao je da će, mimo redovnih budžetskih izdvajanja, u nauku u narednih godinu i po dana biti uloženo 30 miliona evra, od čega približno 2,5 miliona evra za finansiranje 50 inovacija godišnje i isto toliko za prvu fazu izgradnje naučno-tehnološkog parka Radmilovac, dok će za fiziku biti izdvojeno oko 4,4 miliona evra.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd