Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Potpisan ugovor o kreditu za nabavku 1.100 vagona
14.07.2006.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić i direktor JP "Železnice Srbije" Milanko Šarančić potpisali su danas sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) ugovor o kreditu, u vrednosti od 60 miliona evra, za nabavku 1.100 vagona, za koji je garancije dala Vlada Srbije.

Dinkić je na konferenciji za novinare naveo da se radi o velikom danu za srpsku železnicu i najavio da će uskoro biti potpisan i ugovor o kreditu sa Evropskom investicionom bankom (EIB), u visini od 80 miliona dolara, koji će biti utrošen za rehabilitaciju i obnovu pruge na Koridoru 10.
Država je odlučila da stane iza programa restrukturiranja srpske železnice, koja će ubuduće igrati sve veću ulogu i biti jedan od nacionalnih i ekonomskih prioriteta Vlade, naglasio je ministar.

On je dodao da je, u budžetu za ovu godinu, za investiranje u železnicu Vlada namenila 172 miliona evra, uz napomenu da će još stići 32 miliona evra kredita od Vlade Španije za nabavku lokomotiva.

Direktor EBRD-a za Srbiju Dragica Pilipović je, podsećajući na to da ova institucija već duže vremena radi na restrukturiranju železnice u Srbiji, istakla da se ovim kreditom pomaže najbolji segment njihovog rada - robni saobraćaj, koji ima isti kvalitet kao i u Evropi.

Naš zajam uslovljen je raznim parametrima restrukturiranja. Mislim da smo te parametre odredili dobro i da ćemo pomoći i budžet Srbije i restrukturiranje železnice, ocenila je Pilipović.

Šarančić je ukazao na to da tom javnom preduzeću, pored 4.500 teretnih vagona u saobraćaju, nedostaje još 2.000 vagona, a da će se kupovinom 1.100 iz ovog kredita u narednih godinu i po dana, kao i rekonstrukcijom postojećih, približiti optimalnom broju od 6.000.

Od 60 miliona evra, 1,5 miliona evra biće utrošeno za nabavku struga za obradu točkova vagona. Kredit EBRD-a, koji je dobijen na grejs period od četiri godine i sa povoljnom kamatnom stopom od 4,5 odsto godišnje, otplaćivaće se 15 godina.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd