Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Potpisan sporazum Srbije i Crne Gore o članstvu u finansijskim organizacijama
10.07.2006.

Predstavnici Srbije i Crne Gore potpisali su danas sporazum o regulisanju članstva u međunarodnim finansijskim organizacijama i razgraničenju finansijskih prava i obaveza. Sporazum, koji su potpisali ministri finansija Mlađan Dinkić i Igor Lukšić i guverneri centralnih banaka Radovan Jelašić i Ljubiša Krgović, predviđa da Srbija nasledi članstvo u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), Svetskoj banci, Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojnoj banci Saveta Evrope.
Crna Gora će pokrenuti postupak učlanjenja u navedene međunarodne finansijske organizacije, a dok se to članstvo ne reguliše njene obeveze redovno će se servisirati preko Narodne banke Srbije.

Spoljni dug Srbije, uključujući i obaveze dužnika sa teritorije Kosova, trenutno iznosi 8,8 milijardi dolara, a Crne Gore 750 miliona evra. Za učlanjenje u međunarodne finansijske organizacije Crna Gora će morati da izdvoji oko 1,5 miliona evra.

Međudržavnim sporazumom, koji treba da ratifikuju parlamenti obe države, precizirano je da Crnoj Gori pripadne 5,88 odsto od ukupnih deviznih rezervi i zlata koje je nasledila Srbija i Crna Gora u sukcesiji bivše SFRJ.

Prema rečima ministra Dinkića, Srbija i Crna Gora uskoro treba da postignu dogovor o isplati penzija građanima koji su pravo na penziju stekli u jednoj od članica bivše državne zajednice u kojoj trenutno ne žive. On je objasnio da je postignut načelni dogovor da penzije isplaćuje država u kojoj je ostvareno pravo na penziju, ali preko ovlašćene banke, što bi omogućilo penzionerima da isplate dobijaju u mestu u kome žive.

Ministar finansija Crne Gore Igor Lukšić izjavio je da se rešenje pitanja isplate stare devizne štednje mora postići sporazumom svih bivših članica SFRJ. On je naveo da bi Srbija i Crna Gora uskoro trebalo da reše i podelu fizičke imovine državne zajednice, odnosno ambasada i konzulata.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd