Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Представљен Предлог закона о слободним зонама
13.06.2006.

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изјавио је данас да би усвајање побољшало привредни амбијент за стране и домаће инвеститоре, смањило спољнотрговински дефицит и подстакло извоз и запошљавање.

Динкић је, образлажући овај предлог закона у Скупштини Србије, напоменуо да је циљ документа и развој неразвијених градова и општина, при чему локалне самоуправе могу иницирати оснивање слободних зона.
Он је позвао представнике свих општина у Србији да добро проуче ово законско решење како би на своја подручја привукли инвеститоре и повећали стандард и укупни привредни раст.

Овај закон је усклађен с правилима Светске трговинске организације и Европске уније, тако да за његово спровођење није потребно издвојити додатна средства из овогодишњег, већ из буџета за 2007. годину, указао је министар.

Према његовим речима, за оне који послују у слободним зонама предвиђено је привремено ослобађање плаћање пореза на додату вредност (ПДВ) и царина, а у случају извоза робе и услуга, били би потпуно ослобођени тог плаћања.

Динкић је нагласио да је овим прописима предвиђено да се слободне зоне оснивају домаћим, страним и мешовитим капиталом, при чему је прецизно дефинисано ко може да конкурише за формирање слободне зоне и какав елаборат треба да напише.

Он је навео да је једна од мера коју предвиђа поменути закон формирање управе при Министарству финансија која би давала дозволе за оснивање слободних зона и контролисала ефикасност њиховог рада.

Од укупно 15 слободних зона у Србији, само три - у Пироту, Суботици и Зрењанину имају дозволе за рад, док су остале претворене у велика складишта која су омогућила да се роба увози и складишти без плаћања ПДВ-а, рекао је министар, уз напомену да ће зоне које су почеле да раде пре ступања овог прописа на снагу морати поново да поднесу захтев за добијање дозвола.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд