Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Veliki interes stranih investitora za Srbiju
17.01.2006.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić ocenio je danas da sa ekonomskog aspekta nema prepreka da Srbija do 2012. godine postane članica Evropske unije. Dinkić je, učestvujući na 11. ekonomskom forumu centralne i istočne Evrope koji se održava u Beču u organizaciji specijalizovanog magazina za oblast finansija "Juromani", naglasio da je ostalo još da se reše važna politička pitanja, kao što su budućnost državne zajednice i status Kosova i Metohije, ali da sa ekonomskog aspekta nema prepreka na putu ka EU.
Prema njegovim rečima, i ova konferencija pokazuje da postoji veliki interes stranih investitora za Srbiju, i to ne samo austrijskih koji su posebno zainteresovani za privatizaciju osiguravajućeg društva DDOR iz Novog Sada, već i onih koji su za ulazak na naše tržište po drugim osnovama.

On je naglasio da je za Srbiju dobar znak sadašnja karakteristika razvoja u Evropi, prema kojoj mnoge kompanije sele svoju proizvodnju iz zemalja koje su ušle u EU u države koje su kandidati za ulazak.

Ministar je ocenio da bi ova godina za Srbiju po stranim direktnim investicijama trebalo da bude veoma uspešna imajući u vidu da predstoji privatizacija Vojvođanske banke, Panonske banke, DDOR-a, kao i tender za mobilnu telefoniju.

Za ovu konferenciju je karakteristično da dominiraju pitanja iz oblasti energetike s obzirom na nedavnu krizu oko gasa, naveo je Dinkić i napomenuo da su strani investitori najviše zabrinuti za budućnost snabdevanja energentima jer Rusija i neke druge zemlje drže monopol nad energentima.

Dinkić je ukazao na to da je zaključak ovog skupa da one zemlje koje imaju adekvatan odgovor na krizu energetima mogu lako da je prevaziđu, a da ostale samo kroz sposobnost privrede da izveze što više proizvoda mogu smanjiti deficit visokih cena energenata. Ministar je izrazio uverenje da će Srbija uspeti da prevaziđe probleme koji su eksterno nametnuti od strane onih koji proizvode energente.

Ekonomski forum u Beču okuplja više od 950 investitora, bankara, ministara finansija, guvernera centralnih banaka i predstavnika međunarodnih finansijskih institucija.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd