Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Srbija lider u ekonomskim reformama
28.12.2005.

Svetska banka je odobrila Srbiji beskamatni kredit od 55 miliona dolara kao podršku strukturnim reformama Vlade Srbije u ovoj godini, izjavio je danas Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić.
„Ovo je zajam za podršku razvoja finansijskog i privatnog sektora, tzv. zajam za strukturno prilagođavanje, i odobren je beskamatno na 20 godina“, naglasio je Dinkić dodajući da je ovo jedan od poslednjih kredita pod ovako povoljnim uslovima koje Srbija može da očekuje, s obzirom da je prešla granicu društvenog proizvoda po stanovniku od 3 000 dolara.

Dinkić je istakao da je Srbija proglašena liderom u ekonomskim reformama u ovogodišnjem izveštaju Svetske banke, sa kojom je imala izuzetnu saradnju. U preduslove za dobijanje povoljnog beskamatnog kredita spadaju: izgradnja efikasnog i stabilnog fiskalnog sektora, restrukturiranje javnih preduzeća, privatizacija društvenih preduzeća i banaka i poboljšanje investicione klime.

Srbija ulazi u drugu, mirniju fazu tranzicije, kada se napredak postiže manjim i sporijim koracima, ali sa dugoročnim efektima. Svi preduslovi za održavanje sednice borda direktora Međunarodnog Monetarnog Fonda su ispunjeni, naglasio je Dinkić.

Kao jedan od značajnih makroekonomskih pokazatelja za ovu godinu ističe se rast bruto domaćeg proizvoda od 6,5%, što prevazilazi očekivani, kao i budžetski suficit od 2,1% BDP i razduženje javnog duga. Prema ministrovim rečima, najbolji rezultat u toku 2005. godine postignut je u oblasti povećanja prihoda od izvoza na 4,5 milijarde dolara. Značajan je i trend smanjivanja spoljnotrgovinskog deficita, s obzirom na to da je rast izvoza znatno veći od rasta uvoza.

Važan indikator ekonomskog napretka je povećanje stranih direktnih investicija, koje su dostigle najveći nivo od početka tranzicije i iznose 1,5 milijardu dolara. To važi i za rast plata, koji je po prvi put u poslednjih nekoliko godina srazmeran sa rastom produktivnosti, kao i za strukturne reforme, pre svega privatizacione prihode koji iznose 42,2 milijarde dinara. Međunarodni kreditni rejting, koji je Srbija prvi put dobila prošle godine, takođe je porastao.

„Prekinut je trend rasta nezaposlenosti, i to je ostvareno u uslovima velikog smanjenja broja zaposlenosti u javnom sektoru“, istakao je Dinkić podsetivši da je u toku ove godine gotovo 44 000 radnika napustilo državnu službu.

Prioritetni cilj finansijske politike za 2006. godinu je smanjenje inflacije, koja je u toku ove godine iznosila 16,5% i prevazišla očekivanu. U značajne ciljeve spadaju i snižavanje deficita tekućeg računa platnog bilansa, zadržavanje visoke stope privrednog rasta od najmanje 5% zasnovane na stranim direktnim investicijama i dodatnom rastu izvoza, nastavak privatizacije, reforme mreže ustanova obrazovanja, sudstva i zdravstva.

Ministar Dinkić je najavio ciljno usmerene javne investicije u oblastima infrastrukture, poljoprivrede, turizma, zdravstva, sporta, uravnoteženja regionalnog razvoja, kao i značajne investicije orijentisane na mlade: stambene kredite, stipendije i slično.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd