Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Potpisani prvi ugovori o kreditima za izvoznike
25.11.2005.

Predstavnici Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) potpisali su danas s predstavnicima šest preduzeća ugovore o kratkoročnim kreditima, čija je ukupna vrednost približno 1,65 miliona evra, kojima Vlada Srbije nastoji da pomogne izvoznicima.
Ugovori su potpisani s predstavnicima firme za proizvodnju majoneza i kečapa "Polimark" iz Beograda, Zemljoradničke zadruge "Arilje" za izvoz malina u Luksemburg, "Dragačevac prometa" iz Guče za izvoz malina u Holandiju i Austriju, preduzeća "Trifunović" iz Gornjeg Milanovca za izvoz nameštaja u Nemačku, preduzeća "Konzul" iz Novog Sada za izvoz žita za Bosnu i Hercegovinu i Švajcarsku i "Jugorentgenom" iz Niša za izvoz rentgen aparata za Veliku Britaniju.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić podsetio je tom prilikom na to da je AOFI osnovan u julu ove godine, s kapitalom od približno 25 miliona evra, pri čemu je Vlada Srbije već uplatila 12,5 miliona, dok će drugu polovinu doznačiti početkom 2006. godine.

Dinkić je, govoreći o osiguranju izvoznih poslova, rekao da se sada mogu osigurati poslovi ukupne vrednosti do 20 miliona evra, pri čemu kreditni potencijal Agencije sada iznosi približno devet miliona evra.

On je objasnio da će krediti biti odobravani isključivo preduzećima i preduzetnicima koji su već potvrđeni izvoznici, s najmanje milion evra godišnjeg izvoza ili imaju ugovorene poslove s inostranstvom u tom iznosu, uz napomenu da je postignut dogovor o tome da će početnici u izvoznim poslovima tražiti kredite od Fonda za razvoj, a dokazani izvoznici zajmove od AOFI.

Imajući u vidu to da je reč o kratkoročnim kreditima AOFI za izvoznike, kamatna stopa kretaće se od tri do pet odsto na godišnjem nivou, a rok otplate zajma je od tri do šest meseci, precizirao je ministar finansija i naglasio da je jedan od uslova za izvozni kredit da sirovine i roba koja se izvozi budu najmanje 51 odsto domaćeg porekla.

Dinkić je uputio poziv i drugim preduzećima da dođu u AOFI i zatraže zajmove za unapređenje izvoza i obećao veća sredstva te agencije za izvozne poslove u 2006. godini.

Direktor AOFI Milanko Bogosavljević podsetio je na to da je kreditiranje izvoza veoma prisutno na globalnom tržištu, pri čemu je značajna mogućnost da izvoznici kreditiraju svoje kupce, čime se povećava njihova konkurentnost na svetskom tržištu.

On je kao pozitivan evropski primer naveo slovenačku izvoznu agenciju koja je osnovana pre 13 godina, a danas je došla do obima poslovanja od oko tri milijarde evra godišnje.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd