Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Odobreni prvi zahtevi mikrokredita za samozapošljavanje
08.06.2005.

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare da su odobreni prvi zahtevi mikrokredita za samozapošljavanje i podsetio na osnovne ciljeve ekonomske politike u 2005. godini, a to su povećanje izvoza, rast zaposlenosti i očuvanje makroekonomske stabilnosti uz privredni rast koji bi na kraju ove godine trebalo da dostigne iznos između četiri i pet procenata na godišnjem nivou.
On je, govoreći o zaposlenosti, rekao da je pre mesec i po dana otvoren konkurs za odobravanje mikrokredita za samozapošljavanje na koji se prijavilo 7 212 lica, sa ukupnim potraživanjem od oko 92 milion evra.

„ Prva selekcija izvršena je u ponedeljak, a Fond za razvoj i Upravni odbor doneli su odluku o dodeli prvih 940 miliona dinara, za 657 zahteva“, rekao je ministar finansija i dodao da je kriterijum za dodelu kredita bio iznos ulaganja potreba za otvaranje novih radnih mesta.

On je, takođe, rekao da su iz selekcije, prilikom odobravanja mikrokredita, izbačeni svi zahtevi koji se odnose na trgovinu i taksi usluge, objašnjavajući to konkurencijom koja već postoji u navedenim delatnostima, ali je zato dat prioritet proizvodnim aktivnostima i uslugama.

„ Sredstva koja su do sada odobrena ravnomerno su raspoređena po svim regionima u Srbiji, a najviše odbrenih zahteva je iz oblasti agroindustrije, turizma i ugostiteljstva, drvne industrije i drugih uslužnih delatnosti“, dodao je Dinkić.

On je najavio da će sledeća selekcija zahteva na bazi istog konkursa biti 15. jula, kada bi trebalo da se odobri novih 620 zahteva.

Dinkić je, govoreći o očuvanju makroekonomske stabilnosti, rekao da je potrebno nastaviti program budžetske štednje i podsetio da je u periodu od januara do maja 2005. godine zabležen suficit od oko 650 miliona dinara.

Najveći rashodi u budžetu u prvih pet meseci su, prema Dinkićevim rečima, izdvajanja za penzijski fond zaposlenih (31 milijarda dinara) i izdvajanja za vojsku (oko 18 milijardi dinara).
On je podsetio i da je spoljnotrgovinski deficit u prva četiri meseca za trećinu manji nego u istom periodu prošle godine, kao i da se trend rasta izvoza nastavlja.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd