Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Bolja saradnja zemalja regiona olakšava put u EU
22.05.2005.

Predstavnici zemalja u regionu, koji prisustvuju Godišnjoj skupštini Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) dogovorili su se da će bolje saradjivati, kako bi svojim zemljama olakšali ulazak u Evropsku uniju (EU), izjavio je danas ministar finansija Srbije Mladjan Dinkić za novinsku agenciju “Beta”.
On je nakon radnog ručka sa premijerima i ministrima finansija zemalja regiona rekao da je zaključeno da te zemlje moraju da komuniciraju što bolje zbog potpisanih ugovora o slobodnoj trgovini, jer se dešava da se oni u nekim slučajevima ne primenju najbolje.
Dinkić je rekao da je naglašena potreba za boljom saradnjom, kako bi se što lakše pristupilo EU, što je svima cilj.

Zemlje regiona, prema njegovoj oceni, imaju zajednički problem, a kao ključni je naveo nesigurnost pravnog sistema. Bilo je govora i o različiti projektima ulaganja u infrastrukuru, rekao je Dinkić, i precizirao da se razgovaralo, pre svega, o putnoj infrastrukturi, železnici i aredromima, u čemu se očekuje velika podrška medjunarodne zajednice.

On je rekao da su sastanku prisustvovali ministri finansija Austrije Bugarske, Albanije i Slovenije i premijeri Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore, kao i komesar Evropske komisije za finansijska pitanja, predsednik EBRD Žan Lemijera, kordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek i predstavnici Grčke.

Dinkić je najavio da će danas imati susrete sa ministrom finansija Bugarske i potpredsednikom nemaćke vlade, kao i sa komesarom EK za finansijska pitanja.
Osnovni cilj sastanka sa nemačkom delegacijom biće razmatranje mogućnosti većih ulaganja Nemačke u Srbiju jer su, nakon velike aktivnosti od 2000. godine, nemačke kompanije od 2003. godine posustale sa ulaganjem na ovo tržište.

Dinkić je precizirao da će sa predstavnikom EK razgovarati o makrofinansijskoj podršci Srbiji i mogućnostima za korišćenje fondova za predpristupanje EU u narednom budžetksom periodu EU.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd