Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Dinkić otvorio plenarnu sednicu Biznis foruma
22.05.2005.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije i guverner Srbije i Crne Gore u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) Mlađan Dinkić otvorio je danas plenarnu sednicu Biznis foruma, u okviru Godišnje skupštine EBRD-a, i pozvao strane investitore da ulažu na tržište Srbije i Crne Gore.
Tom prilikom, Dinkić je naglasio da sve zemlje jugoistočne Evrope imaju sporazume o slobodnoj trgovini i da se investiranjem u SCG dolazi na bescarinsko tržište od 55 miliona stanovnika.

Koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek istakao je da ulaganjem u region jugoistočne Evrope investitori imaju šansu da razviju svoj biznis, ali istovremeno to je i prilika za razvoj čitavog regiona.

Investiranje, između ostalog, može najviše doprineti razrešenju situacije na Kosovu i Metohiji, ukazao je Busek, uz ocenu da je to najnestabilnije područje u regionu.

Prema njegovim rečima, investicije su potrebne celom regionu, koji ima problem sa nezaposlenošću, a od izuzetne važnosti je i uspostavljanje jedinstvenog tržišta, odnosno dosledna primena potpisanih sporazuma o slobodnoj trgovini.

Guverner Evropske komisije u EBRD-a Hoakin Almunja ocenio je da će proces priključenja zemalja jugoistočne Evrope Evropskoj uniji podstaći konsolidaciju i demokratizaciju institucija u tim zemljama, kao i unapređenje zaštite ljudskih prava.

Almunja je naglasio da je to veoma složen proces kojim se usklađuju standardi zemalja kandidata za priključenje sa standardima koji važe u EU i ocenio da na razvoj regiona najviše utiču ekonomska i politička stabilnost.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd