Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Srbiji dodeljen kreditni rejting "BB-"
19.05.2005.

Ministar finansija Mlađan Dinkić saopštio je danas da je međunarodna rejting agencija "Fič" dodelila Srbiji kreditni rejting "BB-", koji je za jedan stepen bolji u odnosu na onaj koji je Srbiji u novembru prošle godine dodelila agencija "Standard end Pur".
Dinkić je na konferenciji za novinare objasnio da je kreditni rejting Srbije sada na nivou Turske, Brazila, Ukrajine i Indonezije i poređenja radi naveo da je kamatna stopa na obveznice stare devizne štednje sa prethodnim rejtingom "B+" iznosila osam odsto, dok je sada nešto ispod šest odsto, pri čemu je izrazio nadu da će ovaj kreditni rejting još više doprineti dodatnom padu kamatnih stopa.

Ministar je naglasio da je pet faktora opredelilo međunarodnu rejting agenciju iz Londona da nam dodeli poboljšani rejting.

On je naveo da su to perspektive za ubrzano pristupanje Evropskoj uniji nakon pozitivne Studije o izvodljivosti, poboljšanje odnosa sa međunarodnom zajednicom, posebno u saradnji sa Haškim tribunalom, kao i značajno poboljšanje u javnim finansijama, dobra perspektiva za kontinuirane strukturne reforme i rast društvenog bruto proizvoda i veoma solidna likvidnosna pozicija zemlje ka domaćim i međunarodnim kreditorima.

Prema njegovim rečima, poboljšani kreditni rejting Srbije podrazumeva smanjenje kreditnog rizika, što je od velikog značaja za buduća ulaganja u Srbiji.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd