Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Isplata stare devizne štednje počinje 31. maja
18.05.2005.

Ministar finansija Mlađan Dinkić saopštio je danas da isplata ovogodišnje rate stare devizne štednje počinje 31. maja, a da će štedišama biti isplaćeno 5,4 odsto od ostatka duga koji država ima prema njima.
On je na današnjoj konferenciji za novinare podsetio da je ukupna obaveza Republike Srbije po osnovu stare devizne štednje iznosila 4,2 milijarde evra, od čega je do danas isplaćeno oko 720 miliona evra.

Prema njegovim rečima, ukupno obezbeđenih sredstava u budžetu Republike Srbije za isplate obveznica u 2005. godini iznosi oko 260 miliona evra i to: za isplatu obveznica serije A2005 – 218 miliona evra, a za isplate pre roka dospeća, za neisplaćene dospele obveznice A2002, A2003 i A2004 i za isplate po konverzijama štednje u obveznice u narednom periodu predviđeno je oko 37 miliona evra.

Dinkić je, govoreći o privatizaciji banaka, saopštio da je danas tenderska komisija utvrdila redosled prispelih ponuda za prodaju državnih akcija u Novosadskoj i Continental banci i to:
za kupovinu 83,28 odsto akcijskog kapitala Novosadske banke a.d. Novi Sad prvorangirani ponuđač je Erste Bank iz Austrije, dok je za kupovinu 98,97 odsto akcijskog kapitala Continental banke a.d. Novi Sad prvorangirani ponuđač Nova Ljubljanska Banka iz Slovenije.

Ministar finansija je posebno naglasio važnost održavanja godišnje skupštine Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Beogradu, na kojoj se, prema njegovim rečima, očekuje dolazak oko 3.000 gostiju iz celog sveta, 59 državnih delegacija predvođenih premijerima, ministrima finansija ili guvernerima, kao i prisustvo oko 500 novinara.

Dinkić je podsetio i da rok za podnošenje zahteva za odobravanje mikrokredita za samozapošljavanje ističe u petak, 20. maja, a da se do sada prijavilo oko 1.000 zainteresovanih.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd